16 haftalık temel masa tenisi antrenmanlarının 10-12 yaş arası çocukların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerine etkisi
The effect of 16-week table tennis trainings on some physical and physiological parameters of the children who are in 10-12 age group
- Tez No: 445993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Masa Tenisi, Çocuk, Antrenman, Fiziksel ve fizyolojik ölçümler, Table Tennis, Child, Training, Physical and Physiological Measurements
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tezin amacı, 16 Hafta boyunca yapılan Temel Masa Tenisi antrenmanlarının 10-12 yaş arası çocuklarda boy, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, vücut kitle indeksi, esneklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 30 m sprint, anaerobik güç, maxvo2, sağ ve sol el kavrama kuvveti, görsel ve işitsel reaksiyon süresi, istirahat kalp atım sayısı, sistolik ve diastolik kan basıncı, akciğer hacim ve kapasiteleri' (vc, fvc, fev1, fev1%) ne olan etkisinin araştırılmak istenmesidir. Araştırmaya 10-12 yaş aralığında, rastgele seçilmiş 40 deney grubu (20 Erkek 20 Kadın), 40 kontrol grubu (20 Erkek 20 Kadın) olmak üzere toplam 80 öğrenci katılmıştır. Bu öğrencilere önce, ön-test ölçümü uygulanmış, 16 hafta temel masa tenisi antrenmanları uygulandıktan sonra son-test ölçümü uygulanmıştır. Verilerin İstatistiksel analizi IBM SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) İstatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. İki değişkenli grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney testi kullanılmış olup, sonucun p0,05). Deney ve kontrol grubu kadınların son ölçümleri sonucunda vücut yağ yüzdesi, esneklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 30 m sprint, anaerobik güç, sağ ve sol el kavrama kuvveti, görsel ve işitsel reaksiyon süreleri, istirahat kalp atım sayısı, vc, fvc, fev1, fev1% ölçümleri arasındaki istatistiksel farklar deney grubu lehine anlamlı bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak 16 hafta boyunca yapılan temel masa tenisi antrenmanlarının 10-12 yaş çocukların fiziksel ve fizyolojik özelliklerine olumlu katkılar sağlayıp onları geliştirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at researching the effect of 16-week Basic Table Tennis Trainings on the children who are in 10-12 age group in terms of height, body weight, body fat percentage, body mass index, flexibility, vertical take-off, standing long jump, 30 m sprint, anaerobic power, maxvo2, right and left hand grasp power, visual and audio reaction time, relaxing heart rate, systolic and diastolic blood pressure, volume and capacities of lungs' (vc, fvc, fev1, fev1%). 80 students who were randomly chosen in 10-12 age group participated in the research in total as 40 experimental groups (20 males, 20 females) and 40 control groups ( 20 males, 20 females). These students were firstly provided with pre-test measurement then with post-test measurement after 16-week basic table tennis trainings were applied. Statistical Data Analysis was carried out by using IBM SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences). Mann Whitney test was used in order to compare bivariate groups and the result (p0,05). As a result of the post-test measurements of experimental and control groups in females, statistical differences between the measurements of body fat percentage, flexibility, vertical take-off, standing long jump, 30 m sprint, anaerobic power, right and left hand grasp power, visual and audio reaction time, relaxing heart rate, vc, fvc, fev1 and fev1% were accepted as meaningful on behalf of the experimental group (p0,05). In conclusion, it has been observed that 16-week basic table tennis trainings have positive effects on the physical and physiological characteristics of the children who are in 10-12 age group and it also develops them.