Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ortaokul 8. sınıf T.C. Inkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teacher opinions on secondary school 8th grade TR Revolution History and Kemalism lesson curriculum
- Tez No: 445999
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Görüşleri, Program Değerlendirme, İnkılâp Tarihi Öğretimi, Yapılandırmacı Yaklaşım, Teacher Opinions, Curriculum Evaluation, Revolution History Teaching, Constructivist Approach
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmada, yapılandırmacı anlayış çerçevesinde yeniden hazırlanan 8. sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının öğretim sürecindeki mevcut durumu ve beklentileri karşılayıp karşılamadığı programın uygulama sürecindeki önemli bir basamağı olan öğretmen görüşleri doğrultusunda ortaya çıkarmak hedeflenmektedir. Bu çalışmadaki verilerin toplanmasında tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan anket formu, kişisel bilgilerle ilgili 8 soru ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının öğelerine yönelik 45 sorudan oluşmaktadır. Bu çalışmanın verileri, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında Ağrı il merkezi ve ilçelerinde 56 ortaokulda görev yapmakta olan sosyal bilgiler öğretmeninden toplanmıştır. Çalışma verileri, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde testleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca katılımcılar bazında verilen cevapların bağımsız değişkenlere göre ilişkisini belirlemek amacıyla kay kare testi ve çaproz tablo analizi yapılmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen bulgular sonuç bölümünde tartışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler genel manada program desteklemekle birlikte programın öğelerine yönelik bazı eksiklikler tespit etmişlerdir. Yeni öğretim programının öğretmenlerin beklentilerini kısmen karşıladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to find out the current state of reprepared Revolution History and Kemalism lesson curriculum within the constructivist approach and whether it meets expectations with the opinions of teachers who are an important step in practising process of the curriculum. Survey model is used to collect data in this study. The questionnaire used in this study is consists of 8 questions about personal information and 45 questions about elements related to Revolution History and Kemalism lesson curriculum. The data of this study is collected from Social Studies teachers from 56 secondary schools who worked in 2014-2015 academic year in Ağrı province centre and districts. Research data is analyzed with arithmetic average, standard deviation, frequency and percentage tests. In addition, chi square test and crosstab analyze is used to determine relationship between participant answers and independent variables. The findings of the research process are discussed in the conclusion. According to research results, teachers are supportive of curriculum in general as well as they identified some shortcomings of the curriculum. It is seen that the new curriculum partially meets teachers' expectations.