Tarihsel ve kültürel boyutlarıyla Diyarbakır'da Alevilik
The Alawism with all dimensi̇on of historical and cultural in Di̇yarbakır
- Tez No: 446011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ RENÇBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Alevi, Alevilik, Bektaşilik, Diyarbakır, Alavi, The Alawism, The Bektashi, Diyarbakır
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde Alevîliğin sağlıklı bir şekilde anlaşılması toplumsal birlik, kardeşlik ve güven ortamı için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden Alevîlik tarihsel süreç içerisinde ele alınmalı; gelenek, görenek, dini esas ve inançları bir bütün olarak incelenmelidir. Dolayısıyla bu çalışmada Alevîliğin inanç, ibadet, kültür ve ahlâk ilkelerinin bilimsel olarak incelenmesi, bu bağlamda Anadolu Alevîliğinin bir parçası olan Diyarbakır yöresindeki Alevîler (Diyarbakır'da Alevîlik), tarihsel süreç, inançları, ibadetleri, örf ve adetleri, ahlâkî kuralları, bakımından araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The correct comprehension of today's Alawism, has a vital importance for public unity, brotherhood and security environment. For this reason Alawism should be considered within the historical period, its traditions and religious principles should be examined as a whole. Therefore in this study; belief, worship, culture and moral principles of Alawism were examined scientifically and in this context, Alawis in Diyarbakır (Alawism in Diyarbakır) region were researched in terms of historical period, belief, traditions, moral rules.