Futbol endüstrisi ile bölgesel kalkınmanın sağlanması: Siirt ili örneği
Ensuring regional development through football industry: Si̇i̇rt example
  1. Tez No: 446012
  2. Yazar: ŞAHİN AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH SERKANT AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Futbol, Bölgesel Kalkınma, Gelir, Industrial Football, Regional Development, Income
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Futbolun endüstrileşmesiyle beraber futbol kaynaklı üretimlerde artışlar olmuştur. Üretimdeki artışın gelirler üzerinde de bir artışa yol açtığı günümüz futbol piyasası, futbolun diğer sektörlerle ortak paydalarda buluşarak, diğer sektörleri ve diğer spor branşlarının da doğru bir temelde ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Az gelişmiş bölgelerin, gelişme sürecinde bölgesel kalkınmayı doğru bir biçimde sağlamaları için bölgelerin dinamikleri dâhilinde hareket etmeleri gerekir. Potansiyel barındıran bölgelerin, potansiyelleri doğrultusunda yapılması gereken yatırımlar ile bölgesel kalkınma sağlanabilir. Siirt ili, içerisinde bulunduğu bölge ile beraber kalkınma konusunda uygulanan politikaların olumlu sonuçlar doğurmadığı bir şehirdir. Endüstriyel futbolun gücü ile Siirt ili merkezli bölgesel kalkınma politikalarının uygulanması hem Siirt'in ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmasını sağlayacak hem de bölgedeki diğer şehirler bu temelde olumlu etkilenecektir. Çalışmada Siirt'in futbol potansiyeli, kentin ekonomik verileri arasında bağlantılar değerlendirilerek futbol endüstrisi ve bölgesel kalkınma ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın Türkiye Futbol Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversiteler ve bazı kamu kuruluşlarının futbol planlamaları konusunda yardımcı kaynak oluşturması da amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Since football became an industrial sector, production of items related with football raised. Nowadays football marked has created a rise of income and it created common denominator with the other sectors, however it is a reason for other sport related branches to go further in a fundamentally right direction. Lees developed regions for moving forward, they have to acknowledge the lead of dynamics in the region to finalize development process. Regions with the potential can contribute to regional development if they conduct correct interventions in the area. City of Siirt, could not provide positive results during the process of the regional development. With the power of the Industrial Football, Siirt centered development interventions will help Siirt to develop in both socio-economic life and other cities in the region will have favorable impact. Study explains; the assessment of the place of“Siirt's football potential”in the city's economy, with lead of the connection between industrial football and regional development. The aim of the study is to be an example for; Turkish Football Federation, Youth and Sports Ministry, universities and some governmental offices' future football plans.