İşbaşı destekli hizmetiçi eğitimin ilköğretim matematik öğretmenlerinin pedagojik değişimlerine etkisi
The effects of in-service education supported via on-site visits on the pedagogies of elementary mathematics teachers
- Tez No: 446020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RECAİ AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, İşbaşı Ziyareti, Öğretmen Değişimi, In-service education, On-site support, Teacher change
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma“işbaşı ziyaretlerle desteklenmiş bir hizmetiçi eğitim programının öğretmen pedagojik değişimine etkisini”araştırmaktadır. Araştırmada temel hedef işbaşı ziyaretler yoluyla, öğretmenlerin öğrenme sürecini yaşamalarına fırsat tanımak ve her öğretmenin kendi insiyatifine bağlı pedagojik değişim sürecine girmesidir. İki araştırmacı tarafından yürütülen bu çalışma kapsamında altı öğretmen ile yedi ay süresince çalışılmıştır. Araştırma boyunca öğretmenler haftalık olarak en az iki ders saati okullarında ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretler sınıf içi gözlem ve pedagojik tartışmalar olarak iki kısımda incelenmiştir. Öğretmenlerin sınıf içi pratikleri katılımcı gözlem yoluyla incelenmiş ayrıca periyodik olarak video kayıt altına alınmıştır. Video kayıtlar her iki araştırmacı tarafından gözlem protokolü ile analiz edilmiş ve gözlem notları tutulmuştur. Öğretmenlerin pedagojik tartışmalardaki söylemleri ile sınıf içi uygulamalarının dengesi söylem analizi ile yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre işbaşı ziyaretler öğretmenlerin belirledikleri pedagojik hedefleri sınıfiçinde etkili bir şekilde pratik etmelerini sağlamıştır. Öğretmenler, kendi okul ve sınıf kültürleri kapsamında üniversiteden ile işbirliği içerisinde kendi değişim süreçlerini hem güvenilir ve hem de profesyonel olarak değerlendirme fırsatı bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of a professional development program on teachers' pedagogies that was supported with ongoing visits. The main aim of the on-site visits was to create opportunities for the teachers to involve in a learning process and critique their classroom practices via argumentation with the researchers. Seven teachers had participated the study for seven months. The teachers were visited two lessons in each week during the project timeline. These visits were analyzed in two sections: classroom observations and pedagogical discussions. Classroom observations were video and audio recorded and analyzed using Reformed Teacher Observation Protocol (RTOP) for their implementations. Along with the RTOP analyses, observation notes were compared in order to make sense of teacher change across different implementations. Teachers' pedagogical discussions and classroom implementations were calibrated through discourse analysis. According to the results of the study, on-site visits helped the teachers to implement the pedagogical goals they had identified. Moreover, the teachers had the opportunity to evaluate their own pedagogical improvement based on the discussions with the academics within a safe environment.