Yönetici inovasyon yeterliliği ve okul kültürü ilişkisi (Bolu ili örneği)
School principals' innovation competences and school culture association (Bolu sample)
  1. Tez No: 446021
  2. Yazar: AYŞE KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Örgüt Kültürü, İnovasyon, İnovasyon Yeterliliği, Principals, Organizational Culture, Innovation, Innovation Competency
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul yöneticilerinin inovasyon yeterliliklerinin okul kültürüne etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin, okul yöneticilerinin inovasyon yeterlilikleri ile okul kültürüne yönelik görüşleri belirlenmiş, yöneticilerin inovasyon yeterliliği ile okul kültürü arasındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilen araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Bolu merkez ilçede ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Evren kapsamında 31 ortaokulda 528 branş öğretmenine ulaşılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu, Yönetici İnovasyon Yeterliliği Ölçeği ve Örgüt Kültürü Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS programında çözümlenmiş, Verilerin analizinde frekans, yüzde, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin yönetici inovasyon yeterliliğine ilişkin toplamda görüşleri 'katılıyorum' düzeyindedir. Yönetici inovasyon yeterliliği ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin puanlar incelendiğinde ise en yüksek ortalama 'okul içi iletişim' boyutunda, en düşük ortalama 'liderlik' boyutundadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin okul kültürüne yönelik görüşleri“katılıyorum”düzeyindedir. Okul kültürü ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin ortalamalar incelendiğinde ise en yüksek puan 'görev kültürü' boyutunda, en düşük puan ise 'bürokratik kültür' boyutundadır. Yönetici inovasyon yeterliliği ve okul kültürüne ilişkin öğretmen görüşleri kişisel değişkenlere göre incelendiğinde ve toplam ölçek ve alt boyutlara ilişkin puanlarda cinsiyet ve öğretim şekline göre anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. Okul kültürü ölçeği yaş ve kıdem değişkenlerinde farklılaşırken, yönetici inovasyon yeterliliği ölçeğinde sadece kıdem değişkeninde farklılık göstermiştir. Yönetici inovasyon yeterliliği ile okul kültürüne ilişkin öğretmen görüşleri açısından toplam ölçekler arasında ve ölçeklerin alt boyutlarında orta ve yüksek düzeyde, pozitif yönlü, çeşitli ilişkiler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the secondary school principals' innovation competences and school culture association. For this purpose, the teachers, set their opinions about the school culture with innovation ability of school principals, the relationship between school principals' innovation capability and school culture were examined. Population of the research conducted with relational screening model, consists of secondary education school teachers working in the city center of Bolu in 2014-2015 school years. Within the scope of this research population, 528 branch teachers in 31 secondary schools have been in contact. The data is collected by personal information form, Principals Innovation Competence Scale and Organizational Culture Scale. Data of research is solved in SPSS program program and frequency, perrentage, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman Rho correlation analysis have been carried out. According to the results of the research, teachers' total perception on principals' innovation competences is at“ I agree”level. According to the subscale scores of Principals Innovation Competence Scale, the highest average score is at 'inschool communication' subscale, the lowest awerage scores is at 'in leadership' subscale. The teachers' opinions about school culture is at 'I agree' level. According to the subscale scores of Organizational Culture Scale, the highest average score is at 'task culture' subscale, the lowest awerage scores is at in 'bureaucratic culture' subscale. There is no significant differences between the perception of secondary school teachers on the principals innovation competence and organizational culture according to individual variables of their gender and educational background. There is a significant difference between the perception of them on the level of organizational culture scale and the variable of their age and status. Teachers' view is differed in status at principals innovation competence scale. A variety of relationships which are in a positive way and at medium and high level has emerged between the total and subscales of principals innovation competence scale and organizational culture scale according to the teachers' opinions.