Üç boyutlu çalışmalarda hazır nesnenin öğrenci uygulama sürecine etkisi
The effect of article on student application process in three dimensional studies
- Tez No: 446029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hazır Nesne, Üç Boyutlu Çalışmalar, Görsel Sanatlar Eğitimi, Ready Article, Three Dimentional Studies, Visual Arts Education Education
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmanın amacı; Görsel Sanatlar dersi içeriğini zenginleştirmek ve öğrencide heykel deneyimi oluşturmak adına, üç boyutlu çalışmalarda hazır nesne kullanım olanaklarını tanımaktır. Hazır nesnenin sanat objesine dönüşümü, öğrencilerin sanat eğitimi sürecini daha istekli ve daha verimli kılma adına önemli bir yere sahiptir. Araştırmanın ölçekleri hazırlanarak pilot uygulama gerçekleştirmiş, yapılan bu ön çalışma ışığında ölçeklerdeki eksiklikler/yanlışlar giderilerek alanında uzman bir öğretim üyesine ve etik kurul onayına sunulmuştur. Gerekli izinler alındıktan bir yıl sonra, aynı şubede eğitim gören 10. Sınıf, 10 gönüllü öğrencinin katılımıyla 6 hafta süren bir uygulama yapılmıştır. Gözlem ve görüşmelerle hazır nesne ve kullanımına yönelik öğrencilerin tasarım ve uygulama süreçleri izlenmiştir. Süreç de ortaya çıkan veriler; içerik analizi ve betimsel analiz ile çözümlenmiş, % hesaplaması ile yorumlanmıştır. Üç boyutlu çalışmalarda hazır nesne kullanımına yönelik ortaya çıkan bulgulara göre; öğrencilerin derse istekle katıldıkları, yaratıcı tasarımlar ortaya koydukları, yaptıkları bu uygulamalardan duyuşsal haz aldıkları ve kendi performanslarına güvenen pozitif bir tutum sergiledikleri gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Bu araştırma ışığında, elde edilen sonuçlara bağlı olarak, bu alanda çalışacak araştırmacılara ve eğitimcilere bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to enrich Visual Art class and provide to opportunity to use ready article on three dimensional on the purpose of creating sculture experience for students. Inventory of the ready article to art article, it has important pacefor students to be eager during the art education period. Research scale has been prepared and pilot scheme has been applied, in the light of the study, mistakes on the scale has been corrected by a lecturer and has been presented it to the council. A year after taking necassary permission . An implement has been done by ten volunteer students who are at the same class. During observations, the age of the ready article on students desings has been followed up. Data obtained during the process, it has been analyzed with the content analysis and descriptive analysis of precentage resolved. According to data figured out on three dimontional ready articles usage, students willing to participate in the course, creative designs, emotional pleasure they obtain from this findings and they concluded that they exhibit a positive attitude on their performance. In the light of these study, obtained results, it gives advise to people who are going to study on this area.