Okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısı ile liderlik kapasitelerine ilişkin görüşleri
School administrators' views on leadership capacity and anxiety about the use of the authority
  1. Tez No: 446030
  2. Yazar: OĞUZ EMRE KARAKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Kapasitesi, Yetki, Kaygı, Okul Yöneticisi, Leadership Capacity, Authority, Anxiety, School Administrator
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı Ankara ili Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle ilçelerinde yer alan ilkokul ve ortaokul düzeyindeki okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısı ile liderlik kapasitelerine yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısı ve liderlik kapasitelerine yönelik görüşleri belirlenmiş, okul yöneticilerinin demografik özelliklerinin bu görüşlerine bir etkisinin olup olmadığı tesbit edilmiş, yetki kullanma kaygısı ile liderlik kapasitesine dair görüşleri arasındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modeline göre yürütülen araştırmanın evrenini Ankara ili Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle ilçelerindeki ilkokul ve ortaokul düzeyindeki okulların yöneticileri oluşturmaktadır. 2015-2016 yılında evrende bulunan 1619 ilkokul ve ortaokul yöneticisi yer almaktadır. Bu yöneticiler 513 müdür, 35 müdür başyardımcısı, 1071 müdür yardımcısından oluşmaktadır. Uygun örneklem belirleme yöntemiyle ulaşılabilen 403 yöneticinin 321' inden geri dönüş sağlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler,“IBM SPSS Statistic 22”paket programına işlenmiş ve araştırma ilgili veriler çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ise Kolmogorov- Smirnov testi, frekans, yüzde, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Rho korelasyon analizi ve basit regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygılarına dair görüşleri incelendiğinde en yüksek ortalama“çok az kaygılanırım”düzeyinde 'personel işleri' alt boyutunda olduğu, en düşük ortalamanın ise yine“çok az kaygılanırım”düzeyinde 'yönetim işleri' alt boyutunda olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan yöneticilerin genel yetki kullanma kaygı düzeyi ortalamaları“çok az kaygılanırım”düzeyindedir. Yöneticilerin liderlik kapasitesine dair görüşleri incelendiğinde en yüksek ortalama“bu yönde iyi bir mesafe aldık”düzeyinde 'işbirliği ve ortak sorumluluk' alt boyutunda olduğu, en düşük ortalamanın ise yine“bu yönde iyi bir mesafe aldık”düzeyinde 'paylaşılan okul vizyonu' alt boyutunda olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan yöneticilerin genel liderlik kapasitesi ortalaması“bu yönde iyi bir mesafe aldık”düzeyinde yer almıştır. Yöneticilerin liderlik kapasiteleri ile yetki kullanma kaygılarına ilişkin görüşleri demografik bilgilerine göre incelenmiş, yöneticilerin yetki kullanma kaygılarına dair görüşlerinde cinsiyet değişkenine göre eğitim- öğretim işleri alt boyutunda, yaş değişkenine göre de okul düzen disiplin işleri alt boyutunda anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Yöneticilerin liderlik kapasitesi ile yetki kullanma kaygısına dair görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tesbit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is put forward the views on leadership capacity and anxiety about the use of the authority of primary and secondary school administrators. That schools located in Ankara' s Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle districts. For this purpose determined the the views on leadership capacity and anxiety about the use of the authority of school administrators, demographic characteristics of school administrators have determined whether there is any impact on these views and examined the realationship between the leadership capacity with the anxiety about the use of the authority. The population of the research carried out by the relational scanning model, constitute administrators of schools in the primary and secondary levels in Ankara' s Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Yenimahalle districts. In 2015-2016 academic year, 1619 primary and secondary school administrators were in the population. These administrators consists of 513 principals, 35 chief deputy principals and 1071 deputy principals. With the method of determining convenient sample, reached 403 school administrators from 321 of them in return is provided. The data obtained in the study,“IBM SPSS 22 statistics package”research program related data processed and resolved. For analysis of the data the Kolmogorov-Smirnov test, frequency, percentage, standard deviation, Mann-Whitney U, kruskal-Wallis, spearman's Rho correlation analysis and simple regression analysis were used. When views on the anxiety of using the authority of school administrators is examined, the highest average seen on sub dimension of 'staff works' with the level of“I worry very little”. The lowest average seen on sub dimension of 'administration works' with the level of“I worry very little”. Overall average level of anxiety of using the authority of the school administrators surveyed is on the level of“I worry very little”. When views on the leadership capacity of school administrators is examined, the highest average seen on sub dimension of 'co-operation and shared responsibility' with the level of“We are making good progress here”. The lowest average seen on sub dimension of 'shared school vision' with the level of“We are making good progress here”. Overall average leadership capacity of the school administrators surveyed is on the level of“We are making good progress here”. The school administrators' views on the leadership capacity and anxiety about the use of the authority has been examined according to demographic information. School administrators' views on the anxiety of using the authority has emerged a significant difference in the sub dimension of“educational works”according to gender variable and in the sub dimension of“school discipline scheme works”according to age variable. A statistically significant correlation could not be determined between school administrators' views on the leadership capacity with the anxiety about the use of the authority.