Zihinsel engelliler beden eğitimi öğretim programlarının içerik, uygulama, sorunlar açısından veli ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluating the physical education curriculum of the students with mental disabilities according to the opinions of the parents and teachers in terms of the content, implementation and problems
- Tez No: 446028
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelliler, Beden Eğitimi, Öğretim Programı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, var olan beden eğitimi öğretim programlarını içerik, uygulama ve yaşanan sorunlar ile bu derse ilişkin beklentiler açısından öğretmen ve veli görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırmada odak gurup görüşmesi, doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemleri kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmada, araştırmaya gönüllü olarak katılan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Zonguldak ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim ve uygulama okullarının 1-8. sınıflarında görev yapan zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri ve öğrenci velileri yer almıştır. Verilen çözümlenmesinde, araştırmacı tarafından hazırlanan sorulara verilen yanıtlar değerlendirilmek üzere, görüşme yapılan zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri (K, L, M şeklinde), öğrenci velileri (A, B, C şeklinde) alfabetik harflerle kodlanmıştır. Bu kodlamada çıkan sonuçlar oluşturulan temalara göre sınıflandırılmıştır. Verilerin kodlanması sırasında, sorunların ana başlıkları belirlenmiştir. Kodlamalar düz yazı halinde görüşmelere uygun olarak yazılmıştır. Daha sonra ana temalar ve kodlamalar tablo haline getirilerek sınıflandırılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınıflarda engel çeşitliliğinin fazla olması ve beden eğitimi ders program içeriğinin bu çeşitliliğe yeterli gelmemesi zihinsel engelliler sınıf öğretmenlerini zorlamaktadır. MEB'in özel eğitime yeterince ilgi göstermemesi ve yardımcı kaynak olanağı sunmaması dersin uygulamasında öğretmenleri kısıtlamaktadır. Beden eğitimi dersi uygulama alanlarının olmaması, araç-gereç ve materyal eksikliği öğrencilerin birçok alanda geri kalmalarına neden olmaktadır. Okullarda beden eğitimi öğretmenlerinin olmaması ve var olan öğretmenlerinde zihinsel engelliler alanında yeterli bilgiye sahip olmamaları bu alanda verimliliği düşürerek ilerlemeyi yavaşlatmaktadır. Beden eğitimi ders programında etkinlik ve oyunlara yeterince yer verilmemesi, öğrencilerin dikkatlerinin daha çabuk dağılmasına, sıkılarak dersten uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Okullarda yeterli sportif etkinliklerin yapılmaması beden eğitimine olan ilgiyi düşürmektedir. Zihinsel engelliler sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ders uygulamasında yetersiz kalmaları öğrencilerin uygulamalardaki performanslarını tam olarak görememelerine neden olmaktadır. Zihinsel engelli öğrenci velilerinin okul veya beden eğitimi ile alakalı yeterli özveriyi göstermemeleri, ilgilenmemeleri öğrenci ve öğretmen açısından sorun yaratmaktadır. Öğrenci velileri gerek beden eğitimi dersi gerekse diğer derslerle alakalı çocuklarının gelişimlerini ve değişimlerini fark edememektedirler. Bu çalışmanın sonucunda, beden eğitimi ders program içerik, uygulama ve yaşanan sorunların ele alınması, var olan sorunların çözümüne dair atılacak olumlu bir adım olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the existing physical education curriculum with its content, implementation and the experienced problems according to the opinion of the teachers and parents in terms of the expectations. The data was collected in the study by using qualitative data collection methods such as focus group interview and document analysis. The study included voluntary participating classroom teachers working in the province of Zonguldak during the 2015-2016 academic years at the training and practice schools of the mental disables connected to the Ministry of Education and the parents of these children. During the analysis of the qualitative data the classroom teachers of the mentally handicapped (as K,L ,M) and the parents of the students (as A,B,C) were coded with alphabetical letters in order to evaluate the answers given to the questions prepared by the researcher. The results obtained from this coding were classified according to the generated theme. During the coding of the data the main title of the problems were determined. The coding was written in accordance with the interviews in plain text. Then the main themes and coding were classified in the form of tables. The wide diversity of the disabilities and the insufficiency of the physical education curriculum to meet these diversities push the classroom teachers of the mentally disabled students. The low interest of the Ministry of Education towards the special education and the lack of providing helping resources restrict the teachers in the class. The students are left behind in many areas due to the lack of the application fields of the physical education classes and the deficiency of tools and materials. The lack of physical education teachers in schools and the insufficient knowledge of the existing teachers about the mental disabilities slow down the progression in this area by reducing the efficiency. The fact that not enough space is given for activates and games within the physical education classes causes the faster dissolution of the students' attention and their alienation from the class. The insufficient sport activities made within the school reduce the student's interest in physical education. The teachers of the mentally disabled classes cannot see exactly the students' performance in practice due to the fact that they remain inadequate in the practice of the physical education. The low dedication and interest of the parents towards the school or physical education create problems for both the students and also for the teachers. The parents of the student are unaware of the development and change of the children both in the physical education classes as well as in the other classes. The result of this study can be considered as a positive step to be taken on addressing the content, practise and the existing problems of the physical education classes and on the resolution of the existing problems.