Öğretmen ve aile desteği, motivasyon ve ortaokul öğrencilerinin matematik başarısı: Motivasyonun aracı rolü
  1. Tez No: 446045
  2. Yazar: DUYGU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen desteği, aile desteği, motivasyon, matematik başarısı, teacher support, parent support, motivation, mathematics achievement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Literatürde motivasyonel ve başarı ile ilgili değişkenler arasındaki karmaşık ilişkileri bir teoriye dayanarak inceleyen araştırmalar öğrencilerin akademik başarı farklılıklarını daha iyi açıklamaya yardımcı olabilir. Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencileri tarafından algılanan öğretmen ve aile desteği ile matematik başarıları arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide ilgi, kaygı, beklenti-özgüven, ısrar-caba ve önem-kullanışlılık motivasyonel değişkenlerinin aracı değişken olup olmadıklarını incelemektir. İncelenen bu ilişkiler beklenti-değer başarma motivasyonu (expectancy-value achievement motivation) teorisine ve literatürdeki araştırma sonuçlarına dayandırılmıştır. Rasgele seçilmiş 783 ortaokul öğrencisinden araştırmacılar tarafından hazırlanan ve yapı geçerliği ve güvenirliği gösterilen bir anket ile veri toplanmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi ve çoklu aracı-değişken regresyon analizleri kullanılarak analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, öğretmen desteğinin tüm sınıflarda öğrencilerin matematik başarısı üzerinde etkisi olduğunu ve bazı motivasyonel değişkenler aracılığı ile de bu etkinin dolaylı olabileceği görülmüştür. Bu dolaylı etkinin, 5., 6. ve 8. sınıfta matematik kaygısı ve matematikte başarılı olma beklenti ve özgüveni aracılığı ile, 7. sınıfta ise, ilgi, ısrar-çaba ve matematikte başarılı olma beklentisi ve özgüveni aracılığı ile olabileceği bulunmuştur. Aile desteğinin başarı üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri sınıflar arasında farklılıklar göstermiştir. Ailenin evdeki desteğinin (ev ödevleri ve sınava çalışma ile ilgilenme gibi) matematik başarısı üzerinde 5. sınıfta kaygı ve beklenti-özgüven, 6. ve 8. sınıfta sadece beklenti-özgüven, 7. sınıfta ise ilgi ve ısrar-çaba aracılığı ile dolaylı etkisinin olduğu bulunmuştur. Ailenin okuldaki desteğinin (veli toplantılarına katılma ve öğretmenle görüşme) matematik başarısı üzerinde 5. ve 6. sınıfta kaygı ve beklenti-özgüven, 7. sınıfta ilgi, ısrar-çaba ve beklenti-özgüven, 8. sınıfta ise sadece beklenti-özgüven aracılığı ile dolaylı etkisinin olduğu bulunmuştur. Çevresel destek ve motivasyonel değişkenlerin başarı üzerindeki etkilerinin incelendiği tüm modeller matematik başarısındaki varyansın yaklaşık yarısını açıklamıştır. Sonuçlar öğretmen ve aile desteğinin bazı motivasyonel değişkenler aracılığı ile matematik başarısı üzerindeki aracı rolünün olabileceğini doğrulamıştır. Bulgular literatür ve beklenti-değer başarma motivasyonu teorisine göre tartışılmış gelecek çalışmalara ve eğitimcilere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In literature, researches that study the complex relationships among environmental, motivational and achievement related variables on the basis of a theory may be helpful in better understanding the differences in students' academic achievement. The purpose of this study was to analyze the relation between the teacher and parent support perceived by secondary school students and their mathematics achievement and whether the interest, anxiety, expectation-self-confidence, persistence-effort, and importance-usefulness are mediator variables or not. These relations have been based on the expectancy-value achievement motivation theory and study results given in the literature. Data has been collected from randomly selected 783 middle school students by means of a questionnaire with a proven structural validity and reliability. Confirmatory factor analysis and multiple-mediator variable regression analyses have been used to conduct analyses. The results obtained have revealed that the perceived parent support has a direct impact on the mathematics achievement of students in all classes and that this impact can be indirect by means of certain motivational variables. We have found out that this indirect effect can occur by means of the mathematics anxiety, expectation-self confidence of succeeding in mathematics in the 5th, 6th, and 8th years, while by means of the anxiety, persistence-effort, and expectation-self confidence of succeeding in mathematics in the 7th year. The direct and indirect effects of perceived parent support on achievement differed between classes. We have revealed that the parent support at home (such as, taking care of home-works and exam preparation) has an indirect effect on the mathematics achievement by means of anxiety and expectation-self confidence in the 5th year, only expectation-self confidence in the 6th and 8th years, and interest and insistence-effort in the 7th year. Perceived parent support in the school (attending in the parents' meetings and discussing with teachers) has been found to have an indirect effect on the mathematics achievement by means of anxiety and expectation-self confidence in the 5th and 6th years, anxiety, persistence-effort, and expectation-self confidence in the 7th year, and only expectation-self confidence in the 8th year. All models whereby the effects of environmental support and motivational variables on the achievement were analyzed had explained the half of variance in mathematics achievement. The results have confirmed that the perceived teacher and parent support might have an intermediary role in the mathematics achievement by means of motivational variables. We have discussed the findings according to literature and expectancy-value achievement motivation theory and made suggestions for future studies and educators.