Duygudurum değişimlerinin dikey çift sesli aralık işitme algısına etkisi
The effect of mood change on perception of harmonic bichord interval hearing
  1. Tez No: 446046
  2. Yazar: SEDA EDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERKAN ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Psikolojisi, Aralık Duyma, Duygudurum, ĠĢitme Eğitimi, Kulak Eğitimi, Psychology of music, Consanance-Dissonance Interval Hearing, Mood, Ear Training
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Müzik psikolojisinin alt kollarından 'algılama ve değerlendirme' alanındaki bilişsel psikolojik çalışmalardan biri olan bu araştırma, 16 – 19 yaş aralığında yoğun müzik eğitimi alan lise öğrencilerinin duygudurum değişimleri ile müziksel algının temel faktörlerinden biri olan müziksel aralık işitme algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırma ile duygudurumu manipüle edilen lise öğrencilerinin farklı duygudurumlardaki (örn: pozitif, nötr ve negatif) dikey çift sesli aralık işitme algıları incelenmiştir. Araştırma deseni eşleştirilmiş sontest kontrol gruplu, yarı deneysel model olarak belirlenmiştir. Araştırma grubu, 2015- 2016 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Düzce ve Bolu Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenim görmekte olan toplam 57 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada duygudurum ölçeği (Coşkun ve Gültepe, 2014) ve bu araştırma için geliştirilmiş olan dikey çift sesli aralık işitme algı ölçeği uygulanmıştır.Araştırma sırasında, farklı duygudurumdaki (pozitif, nötr ve negatif) öğrencilerin uyumlu aralıkları işitmedeki toplam başarı puanları ve uyumsuz aralıkları işitmede toplam başarı puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için Kruskal Wallis H testi, farklı duygudurumdaki (pozitif, nötr ve negatif) öğrencilerin uyumlu ve uyumsuz aralıkları işitmede toplam başarı puanları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için ise bağımsız örneklemler için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Farklı duygudurumdaki (pozitif, nötr ve negatif) öğrencilerin ölçek üzerindeki soru sıralamasına göre her bir aralığı işitmedeki toplam başarı puanları arasında ilişki olup olmadığına ise Cramer V Korelasyonu ile bakılmıştır. Araştırma sonucunda, duygudurum değişimlerinin öğrencilerin uyumlu ve uyumsuz aralıkları işitme algıları üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte farklı duygudurumdaki (pozitif, nötr ve negatif) öğrencilerin ölçek üzerindeki soru sıralamasına göre yalnızca B7'li aralığı işitmedeki toplam başarı puanları arasında orta düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılırken, ölçek üzerinde bulunan diğer soru maddelerindeki (T5, k7, k6, B2, Oktav, k2, T4, B3, k2, Triton, B6) aralıkları işitmedeki toplam başarı puanları arasında ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, as being one of the cognitive psychology studies in the perception and evalution which is a sub-division of music psychology, is undertaken with the purpose of assessing the relation between musical hearing interval, which is one of the main elements in musical perception, and mood changes of high school students aged between 15-18 years being educated in intense music courses. In this study, success rates in interval hearing of high school students those moods manipulated using different mood types (i.e., positive, nötr, negative). Conceptual framework of the research is developed utilizing the half-experimental model with post-test control group. Research group consists of 57 students from Duzce High School of Fine Arts and Bolu High School of Fine Arts in 2015-2016 academic year. In the study, 'the scale for mood'(Coşkun and Gultepe 2014)and 'the perception scale of harmonic bichord interval hearing'which is developed for this research, was applied to students During the study, Kruskal-Wallis Hwas used todetermine whether there is a significant difference in students' total success scores of hearing consonance intervals and total success scores of hearing dissonance intervals in different mood (positive, neutral and negative), also One Way ANOVA was used to determine whether there is a significant difference in students' total success scores of hearing consonance and dissonance intervals in different mood (positive, neutral and negative). There was analyzed whether there is a significant relationship in students' total success scores of each interval according to scale on 'perception scale of harmonic bichord interval hearing' with Cramer V Correlation. In conclusion, data from this research, it was determined that no significant difference changing of mood and students' perception consonance and dissonance intervals hearing. However, in according to total success scores of eighth question, which is Major seven, hearing there was observed that significant difference. In another intervals questions there was determined that no significant difference.