Üniversite yönetici, akademik ve idari personelinin farklılık yönetimine ilişkin görüşleri
Managers, academic and administrative personnels' opinions on managing diversity
  1. Tez No: 446044
  2. Yazar: ERAY KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, yönetim, strateji, üniversite, diversity, management, strategies, university
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, Giresun Üniversitesi yönetici, akademik ve idari personelinin farklılık yönetimine ilişkin görüşlerini ortaya koyabilmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Giresun Üniversitesi yönetici, akademik ve idari personelden oluşan çalışma grubu, maksimum çeşitlilik ve amaçlı örnekleme tekniğiyle seçilmiştir. Araştırmaya katılan 12 yöneticiye 13; 26 akademik ve idari personele ise 9 soru sorularak önceden belirlenen yer ve zamanda görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Cevaplar, araştırmacı tarafından yazılarak, ilgili alan yazın taranarak belirlenen üç tema çerçevesinde betimsel analize tabii tutulmuştur. Araştırmanın bulguları yönetici ve akademik ve idari personelin farklılık yönetimine ilişkin görüşlerinde benzerlikler ve farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Akademik ve idari personelin kendilerini farklı gördükleri boyutlar kişilik özellikleri (kültür, kişilik, engellilik, etnik köken) başlığı altında yoğunlaşmasına rağmen, yöneticilerin, akademik ve idari personelin farklılığına ilişkin gördükleri daha çok kişilik özelliklerini kapsamaktadır. İkinci olarak, akademik ve idari personel farklılık yönetimi uygulamalarına ilişkin olumlu, tarafsız ve olumsuz görüşler beyan ederken, yöneticilerin tamamına yakınının fikri olumludur. Son olarak, akademik ve idari personel eğitim stratejisinin uygulanmasına ilişkin tatmin olmuş hissetmemesine karşın yöneticiler, eğitim stratejisini oldukça iyi kullandıklarını düşünmektedirler. Yasal düzenlemeler ve politikalar konusuna gelindiğinde ise, yönetici, akademik ve idari personel arasında görüş birliği bulunmaktadır. Tüm çalışma grubu farklılık yönetimi için gereken politikaları ve yasal düzenlemeleri yetersiz bulmaktadır. Üçüncü strateji olan maruz kalma, eğitim stratejisi gibi yöneticiler tarafından başarıyla uygulandığı düşünülmesine rağmen akademik ve idari personel kişisel yakınlıklar, çıkarlar nedeniyle uygulanmadığını düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to pave the way of bringing out the thoughts about managing diversity by examining the managers, academic and administrative personnel's opinions at Giresun University. In order to have a deeper understanding, qualitative data were collected through semi-structured interviews to find answers for the research questions. The 12 manager participants of the study were asked 13 questions, and 26 academic and administrative personnel's opinions were obtained through 9 questions. The responds to the questions were written down by the researcher, and subjected to descriptive analysis under the three themes defined in accordance with the literature view in the field. The results of the study revealed that there are consensus and clash of ideas in some points. While the academic and administrative personnel's diversity definitions were centered under personal qualifications (culture, personality, disability, ethnic background), the managers' diversity definitions cover more of personality. Second, the academic and administrative personnel stated positive, objective and negative ideas about the diversity management practices at the university, the managers' ideas were all positive. Last, the academic and administrative personnel did not feel satisfied with a training strategy; however, the managers think that they apply training strategies quite well. When it comes to legal regulations and policies about managing diversity, there is a consensus between the managers and the academic and administrative personnel: they both find them inadequate. The third strategy, exposure, is found to be working for administrative part; however, academic and administrative personnel do not think that the mangers apply the exposure strategies well.