Öğretmen adaylarının çocuk ihmal ve istismarına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of candidate teachers knowledge and awareness levels towards child neglect and abuse
- Tez No: 446074
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, ihmal ve istismar, farkındalık, öğretmen adayları, Child, neglect and abuse, awareness, candidate teachers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bir toplumun kültür seviyesinin ileri ya da geri olarak değerlendirilmesinde o toplumda çocuklara verilen değer belirleyici nitelikte olmaktadır. Fakat gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun hala dünyanın birçok ülkesinde çocuğa uzak veya yakın çevresi tarafından kötü muamele edilebilmektedir. Kimi çocuk yaşına uygun olmayan ağır işlerde çalıştırılırken, kimi çocuk da savaş ortamında yaşamak zorunda bırakılmaktadır. Bazı çocuklar ise; birçok hayati ihtiyacını karşılayamamakta, sonuçta da ya sakat kalmakta ya da yaşamını yitirmektedirler. Bu çalışma, kendilerine büyük görevler düşen öğretmen adaylarının, çocuk ihmal ve istismarı konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 1027 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında çalışma grubunun tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak gönüllülük arz ettiğinden çalışma toplam 481 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, öğretmen adaylarının çocuk ihmal ve istismarı hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla geliştirilen“Öğretmen Adaylarının Çocuk İhmal ve İstismarına Yönelik Bilgi ve Farkındalık Düzeylerinin Değerlendirilmesi Anketi”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmaya katılan 481 öğretmen adayından %60,1'i lisans eğitimleri sırasında çocuk istismar ve ihmali ile ilgili hiçbir eğitim almadığını, %83,5'i çocuk koruma kanunu hakkında hiç bilgilendirilmediğini, %87'si konu hakkında herhangi bir eğitim, kurs veya konferansa katılmadıklarını ve %80,3'ü bu konuda bilgilendirilme gereksinimi duyduklarını belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarından %76,5'i çocuk ihmal ve istismarını kanunlara göre bildirmek zorunda olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının %54,1'i çocuk istismar ve ihmalini bildirecekleri yer olarak Polisi tercih etmişlerdir. Çocuk ihmal ve istismarını kanunlara göre bildirmek zorunda olmadıklarını düşünen öğretmen adaylarının %63,6'sı bildirim yapmama nedenlerini“Sosyal servislerin konu ile ilgilenmeyeceğini düşündüğüm için”olarak ifade etmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen adayları yazılı ve görsel medyanın konu ile ilgili yayınlarını %43 oranında“çocuk ihmal ve istismarı konusunda gerekli vii hassasiyet gösterilmiyor”şeklinde değerlendirmişlerdir. Ülkemizdeki ihmal ve istismar olaylarını diğer ülkeler ile karşılaştıran öğretmen adayları, ülkemizdeki ihmal ve istismar olaylarını diğer ülkelere oranla %57,5 oranında“yüksek”olarak değerlendirmiştir. Sonuç olarak, ülkemizde öğretmen adaylarının çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili bilgi eksikliklerinin bulunduğu ve bu eksikliklerinin farkında oldukları, bu konuda daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaçlarının olduğu, dolayısıyla da konu hakkındaki eğitim ve duyarlılıklarının artırılmasının gereği bir kez daha ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a direct relationship between the value given to children and the evaluation of the community's culture forward or back in a society. Despite this widespread opinion, there is still a physical, emotional and sexual unapproved treatment to the child by parents, the immediate surroundings, various sectors of the society in many countries of the world. Some of them are working as hard labour at a young age, some of them are forced to join the war. Some of them are stuck for many basic needs such as food, shelter, education and nurture, as a result of these conditions they stay in the disabled or lose their life. The purpose of this study is to determine the knowledge and awareness level of the candidate teachers who have major tasks in respect of child neglect and abuse. The population of the study consists of 1027 senior students studying at Ziya Gökalp Faculty of Education of Dicle University. The goal was to reach the whole population. However, since the participation was voluntary, a total of 481 candidate teachers participated in the study.“Assessment of Candidate Teachers' Knowledge and Awareness Levels Towards Child Neglect and Abuse”survey was carried through to determine the knowledge and awareness level of the candidate teachers in respect of child neglect and abuse. The data obtained in the study were analysed using SPSS packet programme. 481 candidate teachers participated in this study. 60.1% from participants had received no training on child neglect and abuse during their undergraduate education, 83.5% from participants are not informed at all about the child protection law, 87% from participants don't participate any education, course or conference about this subject, 80.3% from participants stated that they need to be informed about it. The 76.5% of candidate teachers said that they had to inform child neglect and abuse according to the law. The 54.1% of candidate teachers have preferred the police to report child abuse and neglect as their destination. 63% of the candidate teachers, who think they do not have to report child neglect and abuse by the law, stated causes of reporting failure that“because I thought social services would not deal with the issue of the subject”. 43% of the candidate teachers, who participated in survey, evaluated written and visual media's publications on ix the issue is that“is not showing the necessary sensitivity about child neglect and abuse”. When candidate teachers compared the incidents of neglect and abuse in our country with other countries, the rate of incidents of neglect and abuse in our country was found to be nearly 57.5%“higher”than the other countries. In conclusion, necessity to increase the candidate teachers' education and awareness level about child abuse and neglect is revealed again.