Ahmet Altan'ın eserlerinde muhteva
Content in Ahmet Altan's works
- Tez No: 446078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ULUDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Altan, roman, deneme, köşe yazısı, muhteva, tema, konu, Ahmet Altan, novel, essay, column, content, theme, topic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1211
Özet
Ahmet Altan'ın Eserlerinde Muhteva adı verilen bu çalışmada, Ahmet Altan'ın romanlarında, denemelerinde ve köşe yazılarında öne çıkan temalar ve konular tespit edilmiş ve bunlar üzerine bir inceleme yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümü, Ahmet Altan'ın hayatı ve edebî kişiliğine ayrılmıştır. Ayrıca bu bölümde yazarın eserleri hakkında da bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, roman ve denemelerde tespit edilen temalar ve konular ana başlıklar hâlinde ele alınmıştır. Bu başlıklar altında, öncelikle tespit edilen hususlarla ilgili teorik bilgi verilmiştir. Daha sonra Ahmet Altan'ın romanları kronolojik bir şekilde incelenmiş ve söz konusu tema ya da konunun, romanlarda ne şekilde yer aldığı tespit edilmiştir. Bütün romanlar incelendikten sonra Altan'ın denemeleri de kronolojik bir şekilde incelenmiş ve üzerinde çalışılan başlıkla ilgili denemeler ayrı ayrı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, çalışmaya kaynaklık eden romanlar özetlenmiş, deneme kitapları hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle romanlardaki olay örgüsü ve bağlam açısından bu özetler ve tanıtımlar gerekli görülmüştür. Dördüncü bölümde, yazarın köşe yazıları tasnif edilmiştir. 1987'den 2012 yılına kadar muhtelif gazete ve dergilerde yayımlanmış yüzlerce yazının künyeleri verildikten sonra birkaç kelimeyle içerik hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde ise Ahmet Altan'ın eserlerinde tespit edilen tema ve konular genel olarak değerlendirilmiştir. Tezin yazım sürecinde bazı sorular tespit edilmiş ve bunlar, yapılan röportajda Ahmet Altan'a sorulmuştur. Bu röportaj da tezin sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, named as Content in Ahmet Altan's Works, prominent themes and topics in Ahmet Altan's novels, essays and columns have been determined and a research has been carried out on these. The first chapter of the study is devoted to Ahmet Altan's life and his literary personality. In addition, information about his works is provided in this chapter. In the second chapter, the themes and topics identified in the novels and essays are discussed as main headings. Under these headings, theoretical knowledge concerned with topics identified primarily has been presented. Afterwards, Ahmet Altan's novels have been examined in a chronological way and in what way the theme or topic in question appeared have been identified. After the analysis of all the novels, Altan's essays are also studied in a chronological manner and the essays studied have been discussed separately. In the third chapter, you will see the summary of the novels of the study, and information has been given about the essay books. In particular, these summaries and presentations have been considered as necessary in terms of plot and context in the novels. In the fourth chapter, the author's columns have been classified. After providing the hundreds of manuscript catalog published in various newspapers and magazines from 1987 until 2012, some information about the content has been given. In the conclusion, however, themes and topics identified in the works of Ahmet Altan has been evaluated in general. Some questions have been identified in the process of writing the thesis, and these have been asked Ahmet Altan in an interview. This interview is at the end of the thesis.