Plastik sanatlarda soyut somut gösterge ve görseller üzerine metaforik bir yaklaşım
Metaphoric approach on display and images abstract concrete in the plastic arts
  1. Tez No: 446157
  2. Yazar: GÜLTEN GÜLTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik Sanatlar, İkonografi, Soyut-Somut, Gösterge, Görsel, Metafor, Kavram, Plastic Arts, Iconography, Abstract-Concrete, Display, Visual, Metaphor, Concept
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Plastik sanatlarda, sanatsal yaratışlar veya tasarımlar, her türlü nesne ve eylemin temelini oluşturan dil ve düşünce yapısı, sosyo-kültürel deneyimlerin yansımaları neticesinde belirmiştir ki kültürel miras, temelinde saptanabilir arketiplerin veya ilk örneklerin ışığında mevcut referanslarıyla belirlenebilmektedir. Saf biçimler, motifler, imgeler, hikâyeler ve alegorilerin temel ilkelerinin ortaya çıkışı genellikle sembolik ifadeler veya değerler olarak yorumlanmaktadır ki sanat yapıtları analizinde, sembolün ve metaforun kavranabilir tanımsal içerikleri, soyut veya somut görünür şekillerin ötesinde var olan anlamı ortaya çıkarabilmekle doğrudan bağlantılıdır. Nesnelerin veya sanatsal eylemlerin fiili dünyasını anlamak veya kavramak, kültürlerin sahip oldukları geleneksel değerleri bilmekle olasıdır ki metaforun nesnelere ilişkin tek bir yaklaşımından bahsetmek bu nedenle mümkün değildir. Sanatın veya görsel malzemenin ikonografik çözümlenmesinde ve sanatsal yaratışlarda, bir araya gelen kültürel zenginliğin yanı sıra metaforun birden fazla bilgi alanına başvurması, uygarlık tarihinin başlangıcından itibaren devam eden bir süreçtir ki bu sürecin kavram çerçevesinde sürekli olarak genişleyen, sosyo-kültürel bir olgu olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
İn the plastic arts, artistic creations or designs which formed the basis of language and thinking of all kinds of objects and actions, has emerged as a result of the reflection of the socio-cultural experience. Cultural heritage can be determined on the basis of the archetypes or the light of the first sample can be determined with reference to the present. The pure forms, motifs, images, stories, and the emergence of the fundamental principles of the allegory is often interpreted as symbolic expressions or values. The symbol and metaphor are comprehensible descriptive content or meaning can emerge which are beyond the abstract or concrete prominently in the analysis of artworks. To understand the actual world of artistic action and grasp objects or arises in connection with the traditional values of the culture they have. Thus, to mention only one approach to the metaphor of the object is not possible. Artistic creation in the coming together of cultural richness as well as metaphor to apply to multiple data fields, arts or visual materials, iconography resolved in an ongoing process since the beginning of the history of civilization merits of the content, the conceptual framework is continuously move from the conclusion that the widening socio-cultural phenomenon.