Umut-iyimserlik ve dindarlık ilişkisi
Relationship between hope, optimism and religiosty
  1. Tez No: 446158
  2. Yazar: FATİH KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Umut, İyimserlik, Religion, Religiosity, Hope, Optimism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmanın amacı umut, iyimserlik ve dindarlık arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma teorik ve emprik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak konunun kavramsal analizi yapılarak teorik alt yapısı oluşturulmuş, ardından tecrübî tekniklerle elde edilen veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında Umut, İyimserlik, Dindarlık ve İçsel Dinî Motivasyon Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu 910 kadın ve 779 erkek olmak üzere toplam 1689 kişiden oluşmaktadır. Anket formu, tesadüfî örneklem yoluyla seçilmiş 15-65 ve üzeri yaş gruplarında bulunan Erzincan, Trabzon, Sakarya, İzmit ve İstanbul'da ikamet eden 1689 kişiye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, cinsiyet, yaş, medenî durum, eğitim durumları, sosyo-ekonomik ve meslekî durum gibi bağımsız değişkenler açısından değerlendirilmiştir. Bu bağlamda dindarlık-umut, dindarlık-iyimserlik ve umut, iyimserlik ve dindarlık arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bununla birlikte dindarlık ve içsel dinî motivasyonun umutlu ve iyimser olmayı anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between hope, optimism and religiosity. Study is formed with two part as the theoretical section end the emprical section. In this context, subject has been conceptually examined, and conceptual substructure has been created, then the data that obtained from emprical research have statically analysed by using SPSS 22.0 statistical package program. During the application process of this research Hope Scale, Optimism Scale, Religious Scale and Inner Religious Motivation Scale have been used. The sample group of the study consists of 910 women and 779 men, total of 1689 persons. The questionnaire form has applied to 1689 individuals selected by random sampling, who were between the ages of 15 and 65+, residing in Erzincan, Trabzon, Sakarya, İzmit and İstanbul. The data that obtained from emprical research were evaluated in terms of independed variables such as gender, age, marital status, educational status, socio-economic and occupational status. In this context, significant positive ststistically relationships have been determined between religiosity-hope, religiosity-optimism, hope-optimism and religiosity in the research. It has also been determined that religiosity and inner religious motivation are significant predictors of hope and optimism.