Sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde üretim işletmelerinin çevre muhasebesine verdikleri önem: TRA 1 bölgesinde bir araştırma
The importance given to environmental accounting by manufacturing enterprises in respect of the concept of social responsibilitiy: A research in TRA 1 regi̇on
- Tez No: 446159
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SUPHİ ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Muhasebesi, Çevresel Maliyetler, Çevresel Politika ve YaklaĢımlar, Environmental Accounting, Environmental Cost, Environmental Policy and Approaches
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) Bölgesinde faaliyet gösteren üretim işletmelerinin sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde çevre muhasebesine verdikleri önem düzeyinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda bölgede faaliyet gösteren üretim işletmelerinin çevresel konulara yaklaşımları, çevre muhasebesi hakkındaki bilgi düzeyleri, çevresel denetim ve raporlamaya yönelik bakış açıları ortaya konulacaktır. Araştırmada iç tutarlılığın ve yapı geçerliliğinin saptanmasında Croncbach Alfa Katsayısı yöntemi ve temel bileşenler analizi (faktör analizi) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotezler Mann-Whitney U yöntemi ile test edilmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan model çerçevesinde işletmelere ait özellikler ile çevresel yaklaşımlar, çevre muhasebesi, çevresel maliyetler ve çevresel politikalar karşılaştırılarak çevre muhasebesine verilen önem düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlerde işletmelerin faaliyet süreleri ve faaliyette bulundukları iller ile çevresel yaklaşımlar, çevre muhasebesi, çevresel maliyetler ve çevresel politikalar arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Genç işletme diyebileceğimiz (0-10 yıl arasında faaliyette bulunan) işletmelerin çevre muhasebesine ve çevresel maliyetlere daha fazla önem verdiği tespit edilirken, 10 yıl ve üzeri faaliyette bulunan işletmelerin diğer işletmelere nazaran çevresel politikalara daha fazla önem verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of importance given to environmental accounting within the concept of social responsibility of manufacturing enterprises operating in TRA1 Region (Erzurum, Erzincan, Bayburt). In accordance with this purpose, approaches of the production of business operating in the region to environmental issues, the level of knowledge on environmental accounting, environmental audits and perspectives for reporting will be revealed. In the study, Croncbach's Alpha Method and principal component analysis (factor analysis) were used for the detection of internal consistency and construct validity. In research, generated hypothesis were tested by Mann-Whitney U test. The level of importance given to environmental accounting were tried to be determined by comparing environmental approaches with the characteristics of the business model established under the framework of the research, environmental accounting, environmental costs and environmental policies. It has been identified that a significant relationship in the committed analyses between time activities of enterprises and operating cities with the environmental approach, environmental accounting, environmental costs and environmental policies. On the one hand, it has been determined that called young businesses (operating between 0-10 years) give more importance to environmental accounting and environmental costs, on the other hand, it has been found that business enterprises operating for 10 years and above give more importance to environmental policy.