Yöneticilerin stratejik liderlik davranışlarının kurumsal itibar algısı üzerine etkisinde örgütsel özdeşleşmenin ve kurumsal sosyal sorumluluğun rolü
The role of organizational identification and corporate social responsibility on the effect of managers' strategic leadership behavior on corporate reputation perception
  1. Tez No: 446160
  2. Yazar: SEDA KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Kurumsal İtibar, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Özdeşleşme, Strategic Leadership, Corporate Reputation, Corporate Social Responsibility, Organizational Identification
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin göstermiş olduğu stratejik liderlik davranışlarının çalışanlarda oluşan kurumsal itibar algısı üzerindeki etkisinde kurumsal sosyal sorumluluğun ve örgütsel özdeşleşmenin rolünü incelemektir. Bu amaçla çalışmada ele alınan stratejik liderlik, kurumsal itibar, kurumsal sosyal sorumluluk ve örgütsel özdeşleşme değişkenleri incelenmiş ve bir yandan stratejik liderliğin kurumsal itibar algısı üzerindeki etkisi araştırılırken bir yandan da bu ilişki üzerinde etkili olabileceği düşünülen kurumsal sosyal sorumluluğun ve örgütsel özdeşleşme değişkenlerinin bir rol oynayıp oynamadığına bakılmıştır. Ayrıca çalışmada stratejik liderlik ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide kurumsal sosyal sorumluluğun rolü de incelenmiştir. Bu açıdan mevcut çalışma literatüre bir katkı sağlamaktadır. Bu araştırmada Trabzon'da faaliyet gösteren üç özel hastanede görev yapan 517 çalışandan anket tekniği ile veri toplanmıştır ve bu veriler uygun analizlere tabi tutulmuştur. Yöneticilerin stratejik liderlik davranışlarının çalışanların kurumsal itibar algısı üzerinde olumlu yönde etkilerinin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin, stratejik liderlikle hem kurumsal itibar hem de örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide; örgütsel özdeşleşmenin ise stratejik liderlik ve kurumsal itibar algısı arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this PhD Thesis is to examine the role of organizational identification and corporate social responsibility in the effect of strategic leadership behaviors of the executives on corporate reputation perception which develops in employees. For this purpose, the variables of strategic leadership, corporate reputation, corporate social responsibility and organizational identification were examined and while the effect of strategic leadership on corporate reputation perception was scrutinized, the role of corporate social responsibility and organizational identification, which were thought to have an effect in the relationship between strategic leadership and corporate reputation perception, was investigated. In addition, the role of corporate social responsibility on the relationship between strategic leadership and organizational identification was analyzed. In this respect, this research contributes to the related literature. In this PhD thesis, a scale was used to collect data from 517 employees of 3 private hospitals in Trabzon and collected data was analyzed with required statistical analysis. The findings revealed that strategic leadership behaviors of the executives had a positive effect on corporate reputation perception of the employees. Besides, the results showed that corporate social responsibility played a partial mediating role on the relationship both between strategic leadership-corporate reputation perception and strategic leadership-organizational identification. Additionally, a partial mediating effect of organizational identification was found between strategic leadership and corporate reputation perception.