Türkiye'de strateji tabanlı sorumluluk muhasebesi sisteminin uygulanabilirliği: BİST-100 şirketlerinde bir uygulama
Applicability of strategy based responsibility accounting system in Turkey: an application in BİST-100 companies
- Tez No: 446170
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DURSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Muhasebesi, Sorumluluk Muhasebesi, Strateji, Strateji Tabanlı Sorumluluk Muhasebesi, Managerial Accounting, Responsibility Accounting, Strategy, strategy based responsibility accounting
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da BİST-100 endeksine dahil firmaların strateji tabanlı sorumluluk muhasebesi sistemi hakkındaki farkındalık düzeyleri araştırılmış ve sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, literatür taraması kapsamında kitap, dergi ve makalelerden bilgiler derlenmiş, elde edilen veriler tekrar işlenerek yorumlanmış ve çalışmanın teorik kısmı oluşturulmuştur. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler, Türkiye'de Borsa İstanbul'da (BIST) kayıtlı BIST 100 şirketler listesinde yer alan şirketlere uygulanmıştır. Anketler, anket yapan firma aracılığıyla yapılmış ve ankete katılan şirketlerin anket formlarına kaşe vurmaları talep edilmiştir. Şirket kaşesi olmayan anket formu değerlendirilmeye alınmamıştır. Anket formunda 5'li Likert ölçeği kullanılmıştır. Anket çalışmasından elde edilen veriler SPSS 19.0 Paket Programı'nda değerlendirilmiştir. Çalışmada, strateji tabanlı sorumluluk muhasebesi sisteminin Türkiye'de uygulanabilineceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, awareness levels of companies in Borsa Istanbul BIST-100 index about strategy based responsibility accounting system were analyzed and it was also tried to define practicality of system in Turkey. In the study, information from books, journals and articles was compiled as part of literature search and obtained data was commented by reprocessing and theoretical part of the study was formed. Survey method was used in the study. Surveys were applied to the companies registered in the list of Borsa Istanbul BIST 100 in Turkey. Surveys were applied through a survey company and it was asked from the companies that joined to the survey to stamp the surveys. Surveys without stamp were not evaluated. Five point Likert Scale was used in the survey form. Data obtained from the survey was evaluated by using SPSS 19.0 Packet Program. In the study, it was deduced that strategy based responsibility accounting system can be applied in Turkey.