Etik iklim ve örgütsel kontrol mekanizmalarının sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü
The mediating role of organizational cynicism in the impact of ethical climate and organizational control mechanisms on cyberloafing
  1. Tez No: 446179
  2. Yazar: SEDA KAYAPALI YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN NUR KARABEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Etik İklim, Örgütsel Kontrol Mekanizmaları, Örgütsel Sinizm, Sanal Kaytarma, Organizational Ethical Climate, Organizational Control Mechanism, Organizational Cynicism, Cyberloafıng
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Başta örgütsel verimliliğin düşmesi olmak üzere örgütlerde birçok olumsuz sonucun yaşanmasına neden olabilen sanal kaytarma olgusuna etki eden birçok değişken bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle örgütsel etik iklim ve kontrol mekanizmalarının sanal kaytarmaya etkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolünü incelemek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan araştırma Erzurum ilinde bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir kredi derecelendirme merkezinin 217 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; çalışanın örgütsel etik iklim algısının artması önemli ve önemsiz sanal kaytarmayı azaltmaktadır. Kontrol mekanizmalarının ve örgütsel sinizmin artması ise önemli ve önemsiz sanal kaytarmayı artırmaktadır. Algılanan etik iklim düzeyi bilişsel sinizmi olumsuz yönde ve anlamlı düzeyde etkilerken, kontrol makanizmalarının bilişsel ve duyuşsal sinizm üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Son olarak çalışanların örgütsel etik iklim algılarının sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisinde bilişsel sinizmin aracılık rolü üstlendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are several variables that affect the concept of cyberloafing which could cause negative outcomes such as a decrease in organizational efficiency. Starting from this point, this study aims to examine organizational cynicism as a mediator on the effects of organizational ethical climate and control mechanisms on cyberloafing. A field study was designed and conducted on 217 employees in a credit rating agency operating in the banking sector in the city of Erzurum. According to the results of the study, as the perception of organizational ethical climate increases, the minor and major cyberloafing of employees decrease. The increase of control mechanisms and organizational cynicism increases minor and major cyberloafing. While perceived ethical climate level affects cognitive cynicism negatively and significantly, no statistically significant effect of control mechanisms on cognitive and emotional cynicism was found. Additionally, it was found that organizational cynicism has a mediating role in the effects of employees' organizational ethical climate perception on cyberloafing behavior.