Motivasyon ile performans arasındaki ilişki: Türkiye turizm stratejisi 2023 kış turizmi gelişim koridoru' nda yer alan dört ve beş yıldızlı konaklama işletmelerinde bir uygulama
A relationship between motivation and performance: A study with four and five star accomodation bussinesses in Turkey tourism strategy 2023 winter tourism development corridor
  1. Tez No: 446188
  2. Yazar: YUSUF BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, Motivasyon, Performans, Tourism, Accommodation Bussinesses, Motivation, Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı konaklama işletmelerinde çalışanların motivasyonları ile performansları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla araştırmada motivasyon ve performans kavramları incelenmiştir. Araştırma Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Kış Gelişim Koridoru' nda yer alan turizm işletme belgesine sahip 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde uygulanmıştır. Araştırmada çalışanların motivasyonları ile performansları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Anket formu ile elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca anket verileri frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda çalışanların içsel motivasyonlarının görev performansları ve bağlamsal performansları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların dışsal motivasyonlarının görev performanslarını ve bağlamsal performanslarını anlamlı bir şekilde etkilediği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the relationship between the motivation and performance of employees working at accommodation bussiness. For this purpose this research has focused on the concepts“motivation”and“performance”. This study was conducted with 4 and 5 star accommodation bussinesses who have Turkey Tourism Strategy 2023 Winter Development Corridor tourism bussiness certificate. In order to indentify the relationship between motivation and performance of the employees, a survey was conducted. The data obtained from the survey was analyzed using SPSS 22.0 software. Moreover, data were examined by conducting reliability, correlation and regression analysis. The results of this study show that interior motivation of employees have statistically significant effect on their work and contextual performance. In addition, exterior motivation of employees have been found to effect their work and contextual performance.