Girişimcilik ve dönüştürücü liderlik algısı arasındaki ilişki: Turizm sektöründe bir uygulama
The relationship between entrepreneurship and transformational leadership perception: An application in touri̇sm sector
  1. Tez No: 446189
  2. Yazar: BURCU KIVILCIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Girişimcilik, Turizm, Konaklama İşletmeleri, Transformational Leadership, Entrepreneurship, Tourism, Accommodation Businesses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın temel amacı dönüştürücü liderlik ile girişimcilik arasındaki ilişkiyi belirlemek, konaklama işletmelerinde yöneticilerin dönüştürücü liderlik vasıflarına sahip olup olmadıklarını ya da ne derece sahip olduklarını ve işletmelerde girişimcilik faaliyetlerine önem verilip verilmediği ya da ne derece önem verildiğini saptamaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde girişimcilik kavramı tanımlanmış, daha sonra kavramın önemine, sürecine, özelliklerine, avantaj ve dezavantajlarına değinilmiştir. İkinci bölümde dönüştürücü liderlik kavramına yer verilmiş, kavramın tanımı, önemi, boyutları ve özellikleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Erzurum ilinde bulunan turizm işletme belgeli konaklama işletmelerinde girişimcilik ve dönüştürücü liderlik algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla bir uygulama çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada 350 çalışana anket dağıtılmıştır. Bu anketlere verilen cevapların analizi yapılarak bulgular, yorumlar ve sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this research is determining the relationship between transformational leadership and entrepreneurship, confirming whether manager has the transformational leadership qualities or not, or to what extent his/her leadership is and identifying whether the entrepreneurship activities are cared about or not, or to what extent it is cared. Research consists of three part. In the first part, entrepreneurship term was defined, later on, it was mentioned importance, process, features, advantages and disadvantages of the term. In the second part, it was touched on the transformational leadership term and definition, importance, aspect and features of the term was explained. On the other hand, in the third part, an application study was carried on with the purpose of determining the relationship between entrepreneurship and transformational leadership perception in the accommodation businesses with tourism business document in Erzurum. In this research, 350 questionnaire was delivered to employees. Findings, interpretations and results were clarified analysing the answers of this questionnaire.