Puslu (Bulanık) mantık
Fuzzy logic
- Tez No: 446218
 - Danışmanlar: PROF. DR. RUHATTİN YAZOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Puslu Mantık, Lütfi A. Zade, Küme, Mantık, Sözel Değişken, Fuzzy Logic, Lotfi A. Zadeh, Cluster, Logic, Linguistic Variable
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
Puslu Mantık 1960 yıllarında ortaya çıkmış bir varsayımdır. Ayrıca puslu mantık kavramını, puslu küme kavramıyla birlikte düşünmek gerekmektedir. Puslu küme kavramını açıklamak için öncelikle klasik küme kavramından ayrılan yönleri dikkate almamız gerekmektedir. Çünkü puslu küme, klasik küme anlayışının temel aksiyonlarının bütünüyle dışında bir anlamda kurulmuştur. Puslu mantığın hem felsefe hem de mantık açısından ortaya koyduğu yeni yorumların yanısıra, teknoloji uygulamaları ve sosyal bilimlerde yepyeni ufuklar açmış olup günlük faaliyetlerde gittikçe daha çok kullanılmaktadır. Puslu devrimi daha sonra teknolojide çok başarılı alanlara ulaşmakla kalmamış, mantığın, fizik dünyasının yeni açıdan görülmesine yardımcı olmuştur. Sonuçta puslu mantık sayesinde hem teorik hem de uygulama alanında temelli değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, teknik alanlardaki bir takım başarılı uygulamaları dışında pek tanınmayan bu teoriyi ortaya koymak ve böylece onun daha iyi anlaşılmasına ve tanınmasına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The fuzzy logic is a hypothesis that has been appeared in 1960 decade. Also concept of fuzzy logic need to think with fuzzy cluster concept. For explaining of fuzzy cluster concept, firstly must to consider the leaving aspect of classic cluster concept. Because the fuzzy cluster has been established out of all actions of classic cluster conception. Fuzzy logic alongside of interpretation from side of both philosophy and logic, it opened new horizons in technological implementation and social science which increasingly has been used in daily activities. Later the revolution of fuzzy is not satisfied to reach the successful fields in technology and it helped to appear of physics world from new angle. finally thanks to fuzzy logic in both theoretical and practical field, basic changes have been appeared. The aim of this study is demonstrate of technical implementations and explaining and introducing of this theory as well.