Boş zaman (Rekreasyonel) aktivitelerinin stresin üstesinden gelebilme rolünün incelenmesi
Study on role of leisure (Recreational) activities in coping with stress
- Tez No: 446219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORCAN MIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Stres, Rekreasyon, Leisure, Stress, Recreation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin, stresin üstesinden gelmede boş zaman (rekreasyonel) aktivitelerinin farklı değişkenlerle ve alt boyutlarıyla karşılaştırılarak aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini; Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenin gören öğrenciler oluştururken; örneklem grubunu ise 119'u kadın ve 277'si erkek toplam 396 öğrenci oluşmaktadır. Çalışmada 2 bölümden meydana gelen anket formunda veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk bölümde demografik özelliklerle ilgili sorular, ikinci kısımda İwasaki ve Mannel (2000) tarafından geliştirilen boş zaman strateji ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS statistics v22.0 yazılımı kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesi için frekans analizi, ölçeklerin normal dağılım uygunluğunu saptamak için Shapiro-Wilk testi, cinsiyet değişkenine göre boş zaman strateji alt boyut puanları ve toplam puanlarının arasındaki farkı bulmak için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Katılımcıların boş zaman strateji alt boyut puanları ve toplam puanlarına göre; ailesinin aylık geliri, yerleşim birimi, başarısını etkileme durumu öğrenim gördüğü alan, aktivite sıklığı, katıldıkları etkinlik türü değişkenleriyle kendi aralarında kıyaslama yapmak için Kruskall-Wallis H testi yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların boş zaman strateji alt boyut puanları ve toplam puanları arasındaki ilişkiyi araştırmak için Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine of relationship between by comparing with different variables and sub-dimensions of leisure activities (recreational) in coping with stress of the students at Ataturk University Faculty of Sports Sciences. The population of the study is comprised of students at Atatürk University Faculty of Sport Sciences. The sampling of the study consists of 396 students, including 119 females and 277 males. In the study, a data collection was used tool in the form of a survey comprised of 2 sections. In the first section, questions related to demographic characteristics; in the second section, were used a“Leisure Coping Strategy Scale”developed by İwasaki ve Mannel in 2000. IBM SPSS Statistics v20.0 software statistical were used on the data obtained from the respondents. A Frequency Analysis was conducted to determine the demographic characteristics of the respondents; a Shapiro-Wilk test was carried out to test whether the surveys are in accordance with the normal distribution, and Mann-Whitney U test was carried out to determine the difference between the average sub-dimensions of the leisure coping strategy based on the gender variable, the average sub-dimensions of the Leisure Coping Strategy Scale, and total score of Leisure Coping Strategy Scale a Kruskall-Wallis H test was carried out to compare between the dwelling units, monthly family income, field of study, status of affecting their study, type of activity they participate, and frequency of activity. Also a Spearman Correlation analysis was carried out to determine the relationship between the score of total and the sub-dimensions of the Leisure Coping Strategy of the respondents.