Vücut bölümlerinin yer aldığı Rusça – Türkçe deyimler ve karşılaştırılmaları
The study of 'idioms related with body parts' in Russian- Turkish and their comparisons
- Tez No: 446239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rusça, Türkçe, Deyim, Vücut bölümleri, Russian, Turkish, Idioms, Body Parts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hangi dilde olursa olsun vücut bölümleriyle ilgili çok çeşitli deyimler görmek mümkündür. Her dilde olduğu gibi vücut bölümleriyle ilgili deyimler Rusçada da büyük önem taşımaktadır. Çalışmamda Rusça ve Türkçedeki vücut bölümleriyle ilgili deyimleri semantik açıdan inceleyerek karşılaştırma yaptım.Bu deyimler arasındaki benzerlik ve farklılıkları bulmaya çalıştım. Bu bağlamda deyimlerde geçen 13 vücut bölümünü inceledim. Bu bölümler ayak, kalp, el (kol), baş, burun, göz, kulak, diş, dil, parmak, boğaz, yüz, ağız olarak Rusça- Türkçe deyimlerde en sık geçen organlardır. Çalışmamı yürütürken deyimleri 3 gruba ayırdım. Şöyle ki, Rusça ve Türkçede anlam ve ifade bakımından benzer deyimler; anlam bakımından benzer olup ifade bakımından uyuşmayan deyimler; ve son olarak da hem anlam hem de ifade bakımından uyuşmayan deyimler. Sonuç olarak iki dilin vücut bölümlerini içeren deyimleri arasında semantik ve ifade yönünden benzerlikler olduğunu saptadım.
Özet (Çeviri)
It is possible to come across with extremly various idioms involving names of body parts, whatever language it may ever be. As in every language, the idioms involving names of body parts carry great importance in Russian as well. In my study, I made a comprison through examining the idioms involving body parts in Turkish and Russian languages. I tried to establish any similarities and differences between these idioms. In this context, I examined 13 body parts in idioms. These parts are foot (leg), heart, hand (arm), head, nose, eye, ear, tooth, tongue, finger, throat, face, mouth. While conducting this study, I divided the idioms into three groups. Namely, the idioms which were similar in terms of meaning and expression in Russian and Turkish; and the idioms which were similar in terms of meaning, but were dissimilar in terms of expression; and finally the idioms which were dissimilar in terms of meaning and expression. As a result, I identified numerous similarity in the meaning and expression between the idioms about body parts of the two languages.