İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun din ve millet anlayışı
İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu's about religions and nations
  1. Tez No: 446241
  2. Yazar: YUNUS MERTYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Millet, Ulus, Kalkınma, Din Eğitimi, DayanıĢma, Etik, Religion, Nationality, Development, Religious Education, Solidarity, Ethic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Din ve Millet kavramları insanlık tarihi kadar eski ve geniş olan kavramlardır. Bu kavramlara verilen anlamlar milletlerin yaşamlarını önemli ölçüde biçimlendirmiştir. Özellikle Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Türk aydınlarının Din ve Millet kavramlarına bakışı, kalkınma ve ilerlemeyi esas alan, toplumsal bütünlüğü sağlayıcı özellikleri öne çıkaran bir anlayış olmuştur. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemini yaşayan İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu Din ve Millet kavramlarını dil, kültür, ulus, kalkınma ve ilerleme kavramlarıyla birlikte incelemiştir.“ İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun Din ve Millet Anlayışı”adlı bu çalışmada Baltacıoğlu'nun hayatı ve eserleri, Baltacıoğlu'nda temel kavramlar, Baltacıoğlu'nun Din ve Millet anlayışı çerçevesinde ele alınarak incelenmiş, çağdaşlarıyla karşılaştırmalar yapılarak, fikirlerinin yenilik içeren boyutları açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın Baltacıoğlu'nun daha çok eğitim anlayışı üzerine yoğunlaşan çalışmalardan farklı olarak düşünürün farklı alanlardaki düşünceleri üzerinde yeni çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ederiz.
Özet (Çeviri)
Consept of Religion and Nation is as old extensive as history of humanity. Making of these consepts, had given a shape to living of their nations. Espesially,in the years old foundation of the republik, Turkish intellectuals' poils of view to“Consept of Religion and Nation”have bicame an understanding which had basically development and advancement, distinctiveness of social order. İsmayıl Hkkı Baltacıoğlu, who lived both Ottoman and Republik period, had searched concept of religion and nation together with consept of language, culture, improvement of nation. In İsmail Hakkı Baltacıoğlu's work, named“Understanding of Religion and Nation”was searched his auto biography and work, basic concepts, his religion and nation understanding. It was tried to explain his ideas which contained innovation dimensions by marking comprasions with his comtemporaries. Unlike this study Baltacıoğlu of more studies focused on educational approach, we hope to be insturumental for further studies on the ideas of intellectuals in different fields.