Öncü bir ekoeleştirmen olarak Gene Stratton-Porter'ın eserlerindeki çevre etiğinin incelenmesi ve A Girl of The Limberlost ve Freckles romanlarının ekoeleştiri kuramı ışığında analizi
Scrutinizing environmental ethics in the works of Gene Stratton Porter as a prototypal ecocritic and analysis of A Girl of The Limberlost and Freckles in the light of ecocriticism
- Tez No: 446242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖĞRETİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Kızılderililer, Çevre, Sürdürülebilirlik, EkoeleĢtiri, Nature, American Indians, Environment, Sustainability, Ecocriticism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı Amerikan yaşamında doğa temasının nasıl ele alındığını inceleyerek, ilk ekoeleştirmenlerden olan Amerikalı yazar Gene Stratton-Porter'ın eserlerinin ekoeleştirinin prensipleriyle bağlantılarını tahlil etmektir. Çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Endüstri Devrimi sürecinde toplumun geçirdiği değişimlerle ilgili bilgiler verilmiş ve çevre bilinci ile etik kavramları arasındaki bağ tartışılmıştır. Ortaya koydukları çevre bilinci açısından günümüz modern ekoeleştiri kuramının yapmaya çalıştığını iki yüzyıl önce Kızılderililerin zaten yapmış olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ekoeleştirinin ortaya çıkışı, gelişimi, ekoeleştiriyi besleyen diğer kuramlar ve sürdürülebilirlik kavramı üzerine genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Gene Stratton-Porter'ın çevre bilinci, makaleleri ve romanlarında tespit edilerek bu metinlerin ekoeleşitiri kuramı bağlamında analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışmaya konu olan yazarın A Girl of the Limberlost ve Freckles romanları mercek altına alınarak bu romanlardaki insan-doğa ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze how the theme of nature is dealt with in the USA and relevance of ecocritical doctrines with the literary works of one of the first American ecocritics, Gene Stratton-Porter. The study consists of three chapters besides the introduction and conclusion parts. In the first chapter, the changes that the society went through during the Industrial Revolution are demonstrated and the relationship between the ecological consciousness and the concept of ethics is argued. What contemporary ecocriticism tries to do now was already been made real by Indians two centuries ago in the sense of ecological consciousness is theorized. Furthermore, the emergence and development of ecocriticism, other theories which support it are explained and general information about the concept of sustainability is given. In the second chapter, the environmental ethics came to the light in the articles and novels of Gene Stratton-Porter is detected and analized in accordance with ecocritical theory. In the third chapter, the author's novels titled as A Girl of the Limberlost and Freckles are scrutinized and man-nature relations in these novels are examined.