Çağdaş heykel sanatına Anadolu efsanelerinin etkisi
Effect of contemporary art of sculpture Anatolia legend
  1. Tez No: 446261
  2. Yazar: FUAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Efsane, Anadolu, Heykel, Sanat, Karakter, Legend, Anatolia, Sculpture, Art, Character
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezi ortaya koymada amaç, insanlığın başlangıcından bu güne kadar, pek çok alanda karşılaşacağımız efsanelerin önemine dikkat çekmektir. İnsanlık tarihi için önemli değerler taşıyan bu efsanelerden;“Âdem ile Havva”,“Tufan”,“Yedi Uyurlar”,“Truva Savaşı”,“Şahmeran”ve“Zümrüdü-Anka”gibi insanlığı ilgilendiren, merak uyandıran ve hala zihinlerde güncelliğini koruyan yukarıda isimleri sıralanan konular ele alınmıştır. Farklı kaynaklarda geçen anlatımlara yer verilmiş ve efsaneleri konu edinen sanatçıların eserleri ele alınıp incelenmiştir. Sonuç bölümünden önce ele aldığım kendi çalışmalarım da konulara göndermelerde bulunduğum efsaneler ile bağlantı kurmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada konunun çok geniş olmasından dolayı kısıtlamalar yapılmış ve halk arasında yaygın olarak halen yaşamakta olan efsaneler ele alınıp incelenmiştir. Geniş bir zaman, mekân düzlemine uzanan mitolojik ve kültürel yapıtları inceleyip heykel çalışmalarıyla ilişkilendirmek için zorunlu olarak bazı kısıtlamalara gidilmiştir. Bu kısıtlamaları yapmaya zorlayan nedenler ise; tez çalışmasının süresi ve tez çalışmasına paralel olarak tez konusunu destekleyecek olan heykel çalışmaların yapım süreci olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis put forward, the beginning of mankind to this day is to draw attention to the importance of the myths we encounter in many areas. these legends with significant value for the history of mankind;“Adam and Eve”,“Flood,”“Seven Sleepers”,“Trojan War”,“Sahmeran”and“Emerald-Anka”concern as humanity, intriguing and still preserves the freshness in mind is discussed topics listed above names. Different sources have been included in the narrative and myth examines the works of artists who learn the subject. I consider my own work before the conclusion section has also tried to establish a connection with the myth that I made reference to the subject. Restrictions due to the subject of this research is very large and made widely among people who are already living legends have been investigated. Wide time, as necessary to relate the mythological and cultural works of sculptural works examine extending the space plane was to go to certain restrictions. The compelling reasons to do these restrictions; statue of studies in parallel to support the thesis topic of the thesis and dissertation period has been the construction process.