Siyasal iletişim sürecinde propaganda ve siyasal reklam : 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi gazete reklamlarının analizi
Propaganda and political advertisement in political communication process : An analysis of the newspaper advertisements of The Nationalist Movement Party during the 7 June 2015 General Elections
- Tez No: 446265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF KÜÇÜK DURUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Journalism, Advertising, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyasal İletişim, Siyasal Reklam, Propaganda, Siyasal Seçim, Milliyetçi Hareket Partisi, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri, Communication, Political Communication, Political Advertisement, Propaganda, Political Election, Nationalist Movement Party, June 7 General Elections
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada siyasal iletişim bağlamında siyasal seçim sürecinde propaganda ve siyasal reklamın etkinliği ele alınmış, siyasal reklam ve propaganda kavramları kapsamında Milliyetçi Hareket Partisi'nin 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde kullanmış olduğu ve ulusal gazetelerde yayınlanan reklam afişleri analiz edilmiştir. Çalışmada reklam afişleri incelenerek seçmene verilmek istenen mesajlar analiz edilmiş ve reklam afişlerinin bir önceki ve bir sonraki genel seçimlerde kullanılan reklam afişleri ile arasındaki anlamsal farklılık belirlenerek, MHP'nin 7 Haziran seçimlerinde almış olduğu oy oranı ile seçim kampanyaları kapsamındaki reklam afişleri ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde siyasal iletişim, propaganda ve medya bağlamında kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise MHP'nin 7 Haziran seçimi sürecinde ulusal gazetelerde yayınlanmış reklam afişleri içerik analizi yöntemiyle irdelenmiş ve bu afişlerdeki sloganlar üzerinden yayın politikaları doğrultusunda gazetelerdeki farklılıklar da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the political electoral process in political communication context, propaganda and discussed political advertising effectiveness, the scope of political advertising and propaganda concept of the Nationalist Movement Party on June 7, 2015 have been used in general elections and analyzed the published advertising banners in national newspapers. Working in advertising banners examined were analyzed desired messages to be given to voters and determining the semantic differences between advertising posters advertising posters used in a previous and the next general elections, the MHP 7 under the election campaign with the ratio of votes taken in the June elections which advertising banners are associated. political communication in the first part of the study, created a theoretical framework and propaganda in the media context. In the second part of the selection process June 7 MHP have been published in national newspaper advertising banners have been analyzed in the content analysis method and differences in newspaper publishing policies in line with the slogan on the posters have been revealed in this.