Menfaat kümeleri açısından İdari Yargıda menfaat ihlali koşulu
Condition of breach of interest in administrative justice in terms of interest clusters
  1. Tez No: 446266
  2. Yazar: FELEMEZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Menfaat kümeleri, menfaat, menfaat ihlali, idari yargı, iptal davası, Interest clusters, sufficient interest, breach of interest, administrative jurisdiction, action for annulment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Hazırlanan bu tezde, idari yargıda iptal davasının niteliği ve amacı çerçevesinde menfaat ihlali koşulunun menfaat kümeleri açısından değerlendirilmesi esas alınmıştır. Menfaat ihlali koşulunun menfaat kümeleri açısından anlam, içerik ve nitelikleri ile teorik temelleri açıklanmış ve aynı zamanda yargısal içtihatlarda menfaat ihlali koşulunun menfaat kümeleri açısından anlamlandırılması ve uygulanması incelenmiştir. Menfaat kümeleri olarak dernek, vakıf, sendika ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından her biri için menfaat ihlali koşulunun doktrin ve yargısal içtihatlardaki farklı görünümü açıklığa kavuşturulmuştur. Menfaat ihlali kavramı, yargı mercilerince somut olaya uygulandığında evrensel hukuk, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesi için önem arz eden iptal davasının alanını etkiler. Bu çerçevede menfaat kavramının yargı mercilerince dar veya geniş yorumlanmasının ve uygulanmasının menfaat kümelerinin etki alanları ve hukuk devleti ilkesi için doğurduğu sonuçlar iptal davasının amacı çerçevesinde ifade edilmiştir. Ayrıca iptal davalarında menfaat bağının meşru ve güncel olmasının yanı sıra kişisel olma özelliğinin menfaat kümelerine doğudan ve dolaylı etkisine değinilmiştir. Tüm bunlar yapılırken öğretideki farklı görüşlere ve mümkün olduğu kadar yargı kararına yer verilerek konu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The assessment of the condition of the breach of interest with regards to interest clusters was taken, within the frame of the character and the aim of the action for annulment in the administrative justice, as a basis in this thesis. The meaning, content and characteristics as well as the theoretical foundations were explained and also the interpretation and implementation, in the judicial case law, of the condition of the breach of interest with regards to interest clusters were examined. The different appearance, in the doctrine and judicial case law, of the condition of the breach of interest for each of the interest clusters namely the association, foundation, union and the professional organizations with the status of public institution was clarified. The concept of the breach of interest, when applied by judicial authorities to real life cases, affects the field of the action for annulment which is important for the universal law, the supremacy of law and the principle of the rule of law. Within this context, the consequences resulted in the wide or narrow interpretation and implementation, by the judicial authorities, of the concept of interest for the spheres of influence of the interest clusters and the principle of the rule of law expressed within the frame of the aim of the action of annulment. Additionally, the direct or indirect effect, to interest clusters, of the legitimacy and the currency as well as the characteristic of being personal of the connection of interest was addressed. While all of these was done, the subject was examined by including the different views in the doctrine and, as far as possible, the judgments.