Çoklu karar verme yöntemleri ile alternatif finansman kararları ve bir KOBİ'de uygulama
Alternative financial resources with multiple decision making methods and application on a SME
  1. Tez No: 446284
  2. Yazar: SİBEL VANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Çoklu Karar Verme, Çok Kriterli Karar Verme, Alternatif Finansman Araçları, TOPSIS, AHP, Leasing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bütün ülkelerin ortak amaçları ekonomik anlamda kalkınmak ve gelişmektir. Ülkeler bireylerin refah seviyesini ve istihdamını artırmak istemektedirler. Her geçen gün artan rekabet ortamında işletmeler devamlılıklarını sürdürebilmek için uygun finansman kaynaklarına ulaşmak durumundadır. Özellikle yeni kurulan ve büyümekte olan işletmeler açısından alternatif finansman araçları büyük önem taşımaktadır. İşletmelerin alternatiflerinin artmasıyla karar vermeleri de zorlaşmaktadır. İşletmeler karar verebilmek için çeşitli yöntemlerden faydalanmaktadırlar. Birden fazla kriterin bulunduğu durumlarda çoklu karar verme yöntemleri ile çok sayıda alternatif arasından seçim yapabilmektedir. Çalışmanın uygulama bölümünde orta ölçekli bir işletmenin iş makinası almak için tercih ettiği alternatif finansman aracı leasing finansmanında leasing firmasının seçiminde AHP ve TOPSIS yöntemleri ile çözüm aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The common objective of all countries are to economic development and progress. Countries target to increase the employment and the welfare of the individiuals. Businesses have to reach the suitable financial resources in the rising competitive area. The alternative financial resources are very crucial for those especially newly founded and growing enterprises. Taking decision is getting diffucult for enterprises because alternatives are increasing. The enterprises benefit from a variety of methods to decide. In case of more than one criteria, it can choose from the alternatives by multiple decision making methods. In the applied studies, AHP and TOPSIS method chosen by leasing company were applied for he solution where a medium-sized enterprises choose leasing financing as an alternative financing to buy heavy construction equipment. Key Worls: Decision Making, Multiple Decision Making, Decision Making with Multi Criteria, Alternative Financial Resources, TOPSIS, AHP, Leasing