Alpagut-Dodurga(Çorum) yöresi birümlü şeyl istifinin organik jeokimyasal özellikleri ve çökelme ortamı
Organic geochemical caracteristics and depositional environment of oil shale sequence in the Alpagut Dodurga area, Çorum/Turkey
  1. Tez No: 446412
  2. Yazar: TATTIMBYEK KHOITIYN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitümlü Şeyl, Piroliz, n-alkan, TOK, Kerojen, Olgunluk, Oil Shale, Pyrolysis, n-alkane, TOC, kerogen, Maturation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada Çorum ilinin 45 km kuzeybatısında yer alan Dodurga ilçesinin Alpagut köyünde mevcut olan Miyosen yaşlı bitümlü şeyl istifinin organik jeokimyasal özellikleri incelenmiştir. Alpagut-Dodurga bitümlü şeylleri oldukça yüksek TOK değerine (ortalama % 7,93) sahiptir. Piroliz/TOK analiz sonuçlarına gore Alpagut-Dodurga bitümlü şeylleri baskın olarak Tip I, çok az oranda da Tip II kerojen içermektedir. Tmax değerler (ortalama 430°C), sahaya ait bitümlü şeyllerin olgunlaşmadığını ve herhangi bir petrol türümü gerçekleştirmediğini göstermektedir. Alpagut-Dodurga bitümlü şeyllerinin GC analizi sonucunda elde edilen gaz kromatogramlarında nC10-nC35 aralığında n-alkanlar kaydedilmiştir. Bitümlü şeyl örneklerine ait gaz kromatogramlarının CPI hesaplamış olup, CPI değerinin 1'den büyük olması bitümlü şeyllerin olgunlaşmadığını desteklemektedir. Ortamın çökeleme koşulları hakkında bilgi veren Pr/Ph değerlerinin 1'den küçük değerde olması, Alpagut-Dodurga bitümlü şeyllerinin anoksik bir ortamda çökeldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The organic geochemical characteristics of the Miocene aged oil shale, located in Alpagut Village of Dodurga town at the 45th km North-West of Çorum city, was investigated in this study. TOC values of Alpagut-Dodurga oil shale are high (7.93 %wt. in average). According to the results of Pyrolysis/TOC analysis, Alpagut-Dodurga oil shale include predominantly Type I and very little Type II kerogen contents. Tmax values (430º in average) indicate that the oil shale are immature and Alpagut-Dodurga oil shale was not generated any hydrocarbon. The gas chromatograms, obtained after GC analysis of Alpagut-Dodurga oil shale, n-alkanes were recorded between nC10 and nC35. The CPI values (higher than 1) of gas chromatograms of oil shale samples were calculated supports immature characteristic for the oil shale. The lower values of Pr/Ph ratio for oil shale samples (in the range of x-y) indicated that Alpagut-Dodurga oil shale was deposited at anoxic depositional environment.