Şam Keçisi ile Türk Saanen keçilerinin çanakkale koşullarında performanslarının karşılaştırılması
Comparison of the performance of Turkish Saanen goats and damascus goats under Çanakkale conditions
  1. Tez No: 446559
  2. Yazar: MEHMET ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Saanen goat, Damascus goat, reproductive trait, milk yield, kid growth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çanakkale'de yürütülen bu çalışmada, Türk Saanen keçileri ile Şam keçilerinde bazı fizyolojik adaptasyon parametreleri, süt ve döl verim özelikleri ile oğlaklarda gelişim özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda Türk Saanen ve Şam keçilerinde tek doğan oğlaklarda doğum ve sütten kesim ağırlıklarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Aynı özellikler erkek oğlaklarda dişilere göre daha yüksek olmuştur. 120 günlük süt verimi bakımından Şam keçileri ile Türk Saanen keçileri benzer verim seviyesine sahip olmuşlardır. Türk Saanen ve Şam keçilerin fizyolojik adaptasyon parametreleri yönünden de benzerlik göstermişlerdir. Yapılan deneme sonunda Şam keçilerinin doğuran keçi başına düşen oğlak sayısı 1.46 iken Türk Saanen keçilerinde doğuran keçi başına düşen oğlak sayısı 1.31 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak; Şam keçilerinin, Çanakkale yöresinde Saanen keçilerinin yetiştirildiği alanlarda yetiştiriciliğinin yapılabileceği söylenebilir. Türk Saanen keçisi, Şam keçisi, döl verimi, süt verimi, oğlak gelişimi
Özet (Çeviri)
In this study some physiological adaptation parameters, milk yield characteristics, reproductive properties and kids' growth traits of Damascus and Turkish Saanen goats were determined in Çanakkale province. At the end of the study, birth and weaning weights of single born kids were determined to be higher than twin births for both breeds. The same properties were also higher male kids than females. Damascus and Turkish Saanen goats had similar level of efficiency in terms of the 120-days milk. Also the breeds showed similarities in terms of physiological adaptation parameters. At the end of the study, litter sizes were calculated as 1.46 and 1.31 for Damascus goats and Turkish Saanen goats, respectively. It can be concluded that Damascus goat can be raised at the areas where Saanen goats can be bred.