Yeşil çatılar ve düşey yeşil sistemlerin enerji performanslarının değerlendirilmesi
Green roofs and energy performance evaluation of vertical green systems
- Tez No: 446634
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isıtma Yükleri, Soğutma Yükleri, Revit Enerji Analizi, BIM, Enerji Etkin Tasarım, Heating Loads, Cooling Loads, Energy Analysis on Revit, BIM, Energy Efficient Design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın da neden olduğu sorunlar her geçen gün kentsel yaşamdaki etkisini arttırmaktadır. Çözüm arayışında, çevreye duyarlı ve enerji etkin tasarımlar geliştirmek üzere bazı sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemlerden önerilen seçeneklerden, yeşil çatılar ve düşey yeşil sistemler tez kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmada amaçlanan, bu sistemlerin uygulandığı binadaki ısıtma ve soğutma yüklerine, enerji tüketimine olan etkisini araştırmak ve sağladığı fayda ve zararları analizler ile ortaya koyarak, tasarımcı, yüklenici ve kullanıcılar için bir rehber oluşturmaktır. Bu amaçla tez kapsamında; yeşil çatılar ve düşey yeşil sistemler tanıtılmakta, sağladığı yararlar, sınıflandırmaları, katmanlaşma modelleri ve kullanılan malzemeler ile bileşenler detaylı olarak anlatılmakta, uygulanmış örnekler verilmekte, sistemlerin enerji etkin tasarımında etkili parametrelere değinilmekte ve referans bir mahal için oluşturulan seçeneklerin BIM sistemi yardımıyla enerji analizleri yapılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Problems caused by environmental pollution and climate change are increasing their influence on urban life every day. In search for solutions, some systems have been developed in order to promote environmentally friendly and energy efficient design. These systems have been assessed and green roofs and vertical green systems have been chosen as a result. The aim of this study is to research heating and cooling loads these systems add to the building and their impact on energy consumption, as well as to analyse their advantages and disadvantages and present a guide to designers, contractors and users. In this purpose green roofs and vertical green systems are introduced, their benefits, classifications, system detail and materials are described in detail. In addition to that, applied examples and the parameters which help the energy consumption to be effective are given. Chosen systems are applied to a reference space with the help of BIM process and results of energy analysis are evaluated.