Kırklareli'nde evsel su kullanımı ve korunumuna yönelik bir uygulama önerisi
An implementation proposal for domestic water use and conservation in Kırklareli
- Tez No: 446635
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Su Kullanımı, Su korunumu, Gri Su, Yağmur Suyu Toplama, Tekrar Kullanımı, Geri Kazanım sistemleri, Water Use, Water Protection, Grey Water, Rain Water Harvesting, Re-Using, Recycling Systems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya genelinde su kaynakları tarım, sanayi ve evsel su tüketimi olarak kullanılmaktadır. Birçok ülkede toplam su kullanımı içerisinde evsel su kullanımı küçük bir oran oluşturmasına karşı, binalarda kullanılan bu suyun miktarı azımsanmayacak bir orana sahiptir. Bu nedenle, konutlarda evsel kullanım sonucu oluşan suları kirletici olarak değil, yeniden değerlendirerek kullanılabilecek bir kaynak haline getirmek, su kaynaklarının korunması ve su tasarrufunun sağlanmasında büyük önem kazanmaktadır. Bu tez çalışmasında, konutlarda gündelik kullanım sonucu oluşan evsel atık suların kaynağından suyun kirlilik seviyelerine göre ayrılarak yeni arıtma teknolojileri sayesinde tekrardan kullanımının sağlanabileceği gösterilmektedir. Yağmur suyu gibi alternatif su kaynaklarının da dâhil edilmesiyle birlikte mevcut veya yeni yapılacak konutlar da su geri kazanım sistemlerinin uygulanabilirliği ve su tasarrufu sağlamadaki etkilerinin gösterilmesi hedeflenmiştir. Kırklareli'nde bir apartman örneği üzerinden bir uygulama önerisi yapılarak, konutlarda uygulanan geri kazanım sistemlerinin su korunumu ve tasarrufu üzerindeki etkilerine dikkat çekilmiş, toplu konutlar için uygulanması gerektiği belirtilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Water sources are consumed/used worldwide for agricultural, industrial and residential needs. In many countries, residential water consumption has a small proportion in total water consumption, however, the amount used in buildings is substantial. Therefore, waste waters from domestic use should not be considered as pollutants, by re-consideration, making them usable sources come into question for supply of water sources and water conservation. In this thesis study, reuse of domestic waste waters from residantial daily use is shown by seperating waste waters based on contamination levels and through new filtration systems. By adding alternative water sources like rain water, demonstration of feasability of water reuse/recycle systems and effects on supply and water conservation on existing or new buildings is aimed. Through proposing an implementation example for an apartment in Kirklareli, this study offers suggestions by pointing out water supply of residential recycling systems and effects on water conservation, and stating the necessity of implementation on large housing projects.