Daha önceden izole edilmiş ve seçilmiş laktik asit bakteri inokulantlarının yonca silajının kalitesi üzerine etkileri
Effects of previously isolated and selected lactic acid bacteria as microbial inokulant on the quality of alfalfa silage
  1. Tez No: 446678
  2. Yazar: ÇEHRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, silaj, aşılama, LAB, Alfalfa, silage, inoculation, LAB
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Silaj, günümüzde birçok ülkede ruminant diyetlerinin temel bileşeni konumuna gelmiştir. Ancak, çok iyi şartlarda hazırlanmış bir mısır silajı bile, oksijen ile temas ettiğinde çok hızlı bir şekilde değişikliğe uğrar ve hijyen kalitesi de hızla bozulur. Silo, hayvanları beslemek amacıyla açıldığında veya bir oksijen girişi bulunduğunda, aerobik bozulma gerçekleşir. Bu durum çok büyük besin maddesi kayıplarına yol açabilmektedir. Aerobik bozulma çok ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu için, silajın aerobik şartlardaki stabilitesinin artırılması büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda silaj konusundaki çalışmalar aerobik stabilite üzerinde yoğunlaşırken, aynı zamanda bu konu ile yakın ilişkili olduğu için, inokulantların antimikrobiyel özellikleri üzerinde de yoğun çalışmalar başlamıştır. Mikrobiyel inokulantlar günümüzde silaj katkısı olarak en çok kullanılan ürünler haline gelmiştir. Laktik asit bakterilerinin (LAB) silajın bozulmasına neden olan mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatacak veya durduracak metabolitler üretme yetenekleri giderek önem kazanan bir konudur. Bu çalışmada, daha önceden izole edilmiş ve belirli özellikleri incelenmiş olan 5 adet LAB izolatının yonca silajında fermentasyon yetenekleri ile silaj kalitesine katkıları araştırılmıştır. Ayrıca, bakteri inokulantlarının silajın in-vitro sindirilebilirlik üzerine etkileri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Silage has been become basic component of ruminant diets in many countries. Even though corn silage prepared in very good conditions undergoes change very fast when it contact to oxygen and its hygiene quality is start to be destroyed quickly. Aerobic deterioration takes place when silage is opened for animal nutrition or when oxygen entrance occurs. This situation can result large quantity losses of nutrients. Improvements in aerobic stability of silage have a big importance due to aerobic deterioration caused very serious economic losses. Researches recently have been focused on aerobic stability of silages and antimicrobial feature of inoculants because they are related to this issue. Microbial inoculants have been become the most used products as silage additive at the present time. The ability of producing metabolites of lactic acid bacteria (LAB) blocking or decelerating microorganisms responsible for spoilage of silage is gaining importance day by day. In this study, effects of 5 LAB strain, which were previously isolates and selected as to their lactic acid production ability, on the fermentation profile and quality parameters of alfalfa silage. Additionally, effects of bacterial inoculants on in-vitro digestibility were investigated.