Surveying wild mushroom in Duhok province of Iraq
Irak'ın Duhok ilindeki yabani mantar türlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 446686
  2. Yazar: MOONER RAMADAN YASIN YASIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani mantar, Mantar, yenilebilir mantar, zehirli mantar, Duhok ili, wild mushroom, edible mushroom, poisonous mushroom, Duhok province
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma Duhok ilindeki yaşayan yabani mantarlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Makromantar örnekleri 2015 yılının ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde toplanmıştır. Alan çalışmaları esnasında örneklerin doğal çevre, ekolojik ve morfolojik özellikleri renkli fotoğraf şeklinde kaydedilmistir. Alan ve laboratuvar araştırmalarına göre, toplamda 23 aileye ait, 43 farklı takson, Ascomycota ve Basidiomycota bölümünde tespit edilmistir. İki sınıf ve altı takım altında, 17 tanesi yenilebilir ve 24 tanesi zehirlidir. Ayrıca; bu çalışmaya göre, tanımlanan mantarların 38 tanesi Irak'ta yeni bir kayıttır. Morchella cinsi gıda ve tıbbı amaçlaryla dünyada ünlü bir mantardir fakat bu mantar Irak'ta ne üretilmiş ne de tüketilmiştir. Terfezia claveryi, Amanita ovoidea, Pleurotus eryngii ve Pleurotus ostreatus türleri ise gıda olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The current study was carried out on wild mushroom grown in Duhok province area. Macrofungi sample were collected in Spring and Autumn in 2015. During field study, photographs were taken in nature and environmental ecological and morphological features of samples were recorded. According to the field and laboratory investigations, total of 43 taxa belonging to 23 families, stated in Ascomycota and Basidiomycota divisions were identified. Fewer than two classes and six orders, 17 of them are edible, 24 of them are inedible and two of them are poisonous. On the other hand; with the present study, 38 of the identified mushrooms are new records in Iraq. The Morchella spp was a famous mushroom around the world for eaten and medicine but it not consumed and eaten in the whole Iraq. The other mushrooms such as Terfezia claveryi, Amanita ovoidea, Pleurotus eryngii and Pleurotus ostreatus used as food alone.