Biological control of root-knot nematode, Meloidogyne javanica, by Fungi on cucumbers and peppers in greenhouse
Hıyar ve biber bitkilerinde kök-ur nematodu, Meloidogyne javanica'nın funguslar tarafından sera koşullarında biyolojik mücadelesi
- Tez No: 446687
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biber, Biyolojik Mücadele, Hıyar, Biological Control, Cucumber, Entomopathogenic Fungi, Meloidogyne javanica
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı hıyar ve biber bitkilerinde iki entomopatojen fungus türü (Beauveria bassiana ve Isaria tenuipes) ile bir kontrol (muamelesiz, nematodlu)'ün M. javanica popülâsyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma tesadüfî bloklar desenine göre iki nematod seviyesi (bitki başına 1000 ve 2000 yumurta veya J2) ile iki fungus konsantrasyonu (bitki başına 1000 ve 2000 uL) muameleleri halinde beş tekerrürlü olarak kurulmuştur. Farklı nematod inokulasyon düzeylerinin kök urlanma indeksleri üzerinde belirgin etkisi görülmüştür. Çalışmada en yüksek bitki boyu Beaveria bassiana'nın uygulandığı saksılarda görülmüş olup, bunlar sırası ile hıyarda 120.04±23.3 cm ve biberde 50.24±7.2 cm olmuştur. Her iki fungusun iki konsantrasyonu da her iki bitkide de nematod gal ve yumurta paketi indekslerini kontrol bitkilerine göre belirgin şekilde düşürdüğü gözlenmiştir ve uygulandığı bitkilerde kök-ur nematodu kontrolü için en iyi sonuçları verebildiği görülmüştür. Beauveria bassiana ve Isaria tenuipes funguslarının nematodların biyolojik mücadele taktikleri içinde yer alması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective this study was to determine the effects of two entomopathogenic fungi (Beauveria bassiana and Isaria tenuipes) on root-knot nematode Meloidogyne javanica populations on cucumber and pepper in a greenhouse. Two experiments were designed as completely randomized block with two nematode inoculums (1000 and 2000 eggs or J2/plant) and two rates of each of two fungi (1000 and 2000 µL/plant) with untreated controls. Significant effect of different nematode inoculum levels on root galling index were detected. In the study the greatest plant heights were found in Beauveria bassiana treated pots was 120.04±23.3 cm for cucumber and 50.24±7.2 cm for pepper. For both plants varieties, application of both rates of both fungi reduced the number of gals and egg masses significantly as compared to the controls plants and gave the best results for root-knot nematode control. Beauveria bassiana and Isaria tenuipes are considered two important biological agents that can be implemented into to the nematode biological control tactics.