Gıda ve hayvan yemi olarak tüketilen şeker pancarında (Beta vulgaris Var. saccharifera L.) genetik modifikasyonun belirlenmesi
Detection of genetically modified sugar beets (Beta vulgaris var. Saccarifera L.) consumed as food and provender
- Tez No: 446709
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL CEVAHİR ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı, Beta vulgaris, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR), Sugar Beet, Beta vulgaris, Genetically Modified Organism (GMO), Real-Time PCR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Biyoteknolojik çalışmalarda gelinen son nokta olan gen transferi ile birçok bitkinin gen dizilimini değiştirmek suretiyle istenen özellikte canlıların oluşturulması sağlanmıştır. Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) olarak adlandırılan transgenik bitkiler ve ticari ürünleri yirminci yüzyıl sonlarında piyasaya sürülmeye başlanmıştır. Günümüzde yaklaşık 28 ülkede 181 milyon hektarlık alanda soya, mısır, kanola, pamuk, domates, kabak ve papaya üretimi yapılmakta ve ticari ürünleri kullanılmakta olup, tüm dünyada transgenik bitkilerin üretimi hızla artmaya devam etmektedir. Şeker pancarı da yaygın kullanımı ile biyoteknoloji alanında yapılan birçok çalışmaya konu olmuştur. 2000 yılından itibaren böcek ve virüslere dayanıklı, yabancı ot ilaçlarına dayanıklı ve düşük kalorili şeker oranına sahip şeker pancarı üretimine de başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, ülkemizde yetiştirilen gıda ve hayvan yemi olarak kullanılan şeker pancarı ürünlerinde genetiği değiştirilmiş organizmaların kalitatif olarak PZR analizleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneylerde; Polimeraz Zincir reaksiyonları (PZR) ve Gerçek Zamanlı PZR yöntemleri kullanılarak toplam 51 adet (şeker pancarı ve ticari hayvan yemi) örnekte transgen taraması yapılmıştır. Bu kapsamda referans olarak herbisit direnç geni H7-1 ile 35S/NOS/FMV olarak adlandırılmış tütün mozaik virüsünden ve Agrobacterium tumefaciens'den elde edilmiş belli promotor ve terminatör gen dizileri taranmıştır. Sonuç olarak toplanan 51 örnekten 42 sinde genetik modifikasyon varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Through the gene transfer, which is the last point in biotechnological studies, it has been possible to create living beings as desired by changing the gene sequence of many plants. Transgenic plants and commercial crops, called Genetically Modified Organisms (GMOs), began to be released on the market in late twentieth century. Production of soybean, corn, canola, cotton, tomato, pumpkin and papaya is being made in 28 countries in 181 million hectares of land and commercial products are being used and the production of transgenic plants all over the world continues to increase rapidly. Sugar beet has also been the subject of many studies in the field of biotechnology with its widespread use. Since 2000, sugar beet has also been started to be resistant to insects, viruses and weed medicines and has also been make low sugar calorie content. In this thesis study, it has been aimed to determine genetically modified organisms qualitatively by PCR analyzes in sugar beet products used as food and animal feeds grown in our region. In the experiments; Polymerase Chain Reactions (PCR) and Real Time PCR methods were used to perform transgenic screening in a total of 51 samples (sugar beet and commercial animal feed). In this context, certain promoter and terminator gene sequences obtained from tobacco mosaic virus and Agrobacterium tumefaciens, designated herbicide resistance genes H7-1 and 35S / NOS / FMV, have been screened. As a result, 42 GMOs were detected in 51 collected samples. DETECTION OF GENETICALLY MODIFIED SUGAR BEETS (Beta vulgaris var. saccarifera L.) CONSUMED AS FOOD AND PROVENDER