Gazetelerin spor sayfalarında sporcu transferlerinin incelenmesi
Analyzing the footballer transfers on the sport pages of newspaper
  1. Tez No: 446849
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gazete, Spor, Transfer, Futbol, News, Sports, Transportation, Football
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
''Gazetelerin Spor Sayfalarında Futbolcu Transferlerinin İncelenmesi'' başlıklı çalışmamızda amacımız; gazetelerde futbolcu transferlerinin haber olarak sunulması ve gerçekleşme oranları karşılaştırılarak gazetelerin yazdığı haberlerin ne kadar gerçekleştiği, basın etiği boyutunda değerlendirmeler yapılmasıdır. Bu araştırmada transfer haberlerinin gazeteler tarafından nasıl aktarıldığının incelenmesi amacıyla medya analizlerinde sıkça kullanılan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada var olan gerçeklerin olduğu gibi betimlenmesini amaçlayan betimsel nitelikte bir tarama modeli kullanılmıştır. İçerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Ele alınan gazetelerdeki haberler, 01 Temmuz 2015 – 31 Ağustos 2015 tarihleri arasında taranmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de yayınlanmakta olan günlük haber gazeteleri oluşturmaktadır. Basın ilan kurumu verilerine göre düzenli yayınlanan günlük gazete sayıları 46 olarak belirlenmiştir. Siyasal yelpazenin sağ kesiminden iki gazete; Türkiye ve Zaman, sol söylem kullanan Cumhuriyet ve Birgün, liberal medya grubundan Hürriyet ve Posta gazeteleri, spor gazeteleri olarak Fotomaç ve Fanatik gazeteleri araştırma örneklemimize alınmıştır. Sonuç olarak: Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bulgulara göre; 6 günlük gazetenin spor sayfalarında transfer haber sayısı 304 iken, 2 spor gazetesinin futbolcu transfer haber sayısı 204, toplam 8 gazetenin futbolcu transfer haber sayısı 508'dir. Transfer sezonu buyunca gazetelerin transfer piyasasına ilişkin haberlerinde Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'u öncelikli haber yaptıkları görülmüştür. Toplam olarak 360 futbolcu 2015-2016 sezonunda transfer olmuştur. 18 süper lig takımının toplam futbolcu sayısının 500 civarında olduğu düşünüldüğünde bir sezonda 360 futbolcunun transfer olmasının takımların başarı ararken aceleci davrandıkları, transfer yapmış olmak için transfer yaptıkları, erken başarılar kazanma uğruna pek çok transfer yapıldığı, finansal fair play kurallarına uymakta zorlandıkları, bundan dolayı bir sonraki yıl transfer yapmama gibi yaptırımlarla karşılaştıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A'Our goal in our study entitled; presented as news of the transfer of players in newspapers and realization rate is realized by comparing how much of the news written by the newspaper press is to perform evaluations ethical dimension. Examining how transferred by the transfer news in the newspapers this research to frequently used content analysis of media analysis method was used. In this study, there is a descriptive survey model aimed at describing the nature of the facts as they are used. It was analyzed using content analysis method. news in the newspaper, discussed, 01 July 2015 - were screened between August 31, 2015. The study constitutes the daily news papers are being published in Turkey. Press advertising agency regularly according to data published in daily newspapers has been identified as 46. Two newspapers from the right wing of the political spectrum; Turkey and time, using the rhetoric of the Republic and one day left, the liberal media group Hurriyet and Posta newspapers, sports newspapers and Fanatik newspapers as Fotomaç our study sample was taken. In Conclusion: According to the findings of the research we have achieved; 6-day transfer news newspaper sports pages, while the number of 304, 2 number of newspaper sports football transfer news 204, the total number is 508 8 newspaper's football transfer news. Transfer season in the transfer market newspapers have survived over the news for Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray and Trabzonspor have seen their primary news. A total of 360 players in the 2015-2016 season has been transferred. 18 super league team success of the team to transfer the 360 players in a season is estimated to be around 500 the total number of players of searching hasty act that they made the transfer to be made transfers, for the sake of gaining early success many transfers were made, they were forced to comply with financial fair play rules, so the next year is seen that face sanctions such as not to transfer.