Yeni müzikte timpani kullanımına ilişkin yöntemlerin eser örnekleri üzerinden incelenmesi
A composition-based study of methods related to timpani usage in new music
  1. Tez No: 446905
  2. Yazar: BERKİN BİLGİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU GÜNER CANBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Timpani, Yeni Müzik, Çalış Teknikleri, Timpani, New Music, Techniques of Playing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yeni Müzikte Timpani Kullanımına İlişkin Yöntemlerin Eser Örnekleri Üzerinden İncelenmesi adını taşıyan bu çalışma, vurma çalgılar ailesinden olan Timpaniyi oluşum ve gelişim aşamaları ile tarihsel sıra ile özetledikten sonra kullanımına ilişkin teknik kolaylıklar eklenmesi ile müzik eserlerine yansımasını açıklar. Birinci bölüm, 1.2. Timpaninin Avrupa'ya Gelişi ve Mekanizma Açısından Gelişimi alt başlıkta Timpaninin akort yapılabilir bir çalgıya dönüşüm süreci açıklanırken teknik açıdan gelişimi sonucu çalıcıya sağladığı kolaylıklar örneklenerek orkestrada kullanılmaya başlangıç süreci incelenmiştir. 1.3. başlığı altında, 19. Yüzyıl ve sonrasında gelişen endüstriyel olanakların da katkılarıyla“Gerhard Cramer”,“Johann Stumpff”,“Kapsar Einbigler”,“Cornelius Ward”,“August Knocke”,“Ernst Pfundt”,“Louis Jena”ve“Carl Pittrich”gibi kişilerin icatları teknik resimlerle anlatılmıştır. Zaman içerisinde geliştirilen farklı mekanizmaların besteci ve çalıcılara sunduğu farklı imkânlar örneklenmiştir. Ayrıca, çalgının önemli parçaları olan kazan, deri ve malet çeşitleri kullanım farklarına göre sonuçlarının değerlendirilmesi yolu ile tanımlanmıştır. Müzik dönemleri açısından orkestrada timpani kullanımına ilişkin yöntemler bestecilerin seçilmiş eserleri kronolojik olarak incelenmiştir. Eser örnekleri üzerinden yeni müzikte timpani kullanımına ilişkin yöntemler başlığını taşıyan ikinci bölümde, timpaninin geçirdiği gelişim sonucunda farklılaşan kullanım yöntemleri, vuruş çeşitleri, susturma yöntemleri, sürdin kullanımı, timpani üzerindeki çeşitli vuruş yerleri, farklı malet ve baget kullanımı, el ile çalma çeşitleri, farklı enstrüman ve objeler kullanarak çalma alt başlıkları ile açıklanmıştır. Özet olarak bu çalışmada dokuz adet farklı timpani çeşidi, çalgının mekanizmasını oluşturan parçaların da gelişmeleri ile birlikte anlatılarak çeşitli çalış teknikleri ile önceden belirlenen yirmi iki adet eser üzerinde örneklenerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work, entitled“A Composition-Based Study of Methods Related to Timpani Usage in New Music,”clarifies technical conveniences related to the usage of a percussion family instrument, the timpani, in specific musical compositions after summarizing its formation and development stages in historical sequence. The first half of the study examines the beginning of the timpani's orchestral use by illustrating new capabilities afforded the performer by the technical results of the instrument's development process, while also explaining exactly how the timpani became a tuned instrument in section 1.2, The Timpani´s Arrival in Europe and Its Mechanical Development. In section 1.3, the inventions of Gerhard Cramer, Johann Stumpff, Kaspar Einbigler, Cornelius Ward, August Knocke Ernst Pfundt, Louis Jena and Carl Pittrich, which were made possible by the development of 19th century industrial resources, are presented with technical diagrams of each contribution. The various capabilities of the numerous mechanisms developed over time and thus made available to composers and performers are presented. Moreover, the important components of the instrument such as the bowl, the head, and the mallet are evaluated and defined by their various functions. A chronologic study of the orchestral use of the instrument is then conducted using compositions selected by musical period. In the second half of the study, which is entitled“Methods Related to Timpani Usage in New Music by Compositional Example,”developing orchestral usage methods, stroke techniques, silencing methods, mute usage, stroke locations, mallet and stick usage, and methods of playing by hand or with various other instruments and objects brought about by the instrument's physical development process are discussed. In short, this study presents nine different types of timpani along with an analysis of the development of each of the mechanisms of which the instrument consists and gives examples of the wide variety of performance techniques available to this flexible instrument in 22 musical compositions from the repertoire.