Kurumlararası koordinasyon ve işbirliğinin afet yönetimi üzerine etkisi: Türkiye AFAD örneği
The effect of inter-agency coordination and cooperation on disaster management: Turkey's AFAD example
  1. Tez No: 446910
  2. Yazar: SIDKI KÜÇÜKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAŞKIN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet / Acil Durum, Afet / Acil Durum Yönetimi, Afetlerde Koordinasyon ve İşbirliği, Türkiye'de Afet Yönetimi, Yönetim ve Fonksiyonları, Disaster/Emergency, Disaster/Emergency Management, Coordination and Cooperation In Disaster, Disaster Management In Turkey, Management and Functions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye; jeolojik yapısı ve iklim özellikleri itibariyle geçmişte birçok afet yaşamış olup günümüzde de afetler açısından yüksek risk taşıyan bir konumda bulunmaktadır. Türkiye'de afet yönetimi alanında yaşanan sorunlardan birisinin kurumlararası koordinasyon ve işbirliği eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda yürütülen çalışma ile Türkiye'de afet yönetimi alanında görevli kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliği düzeyinin mevcut durumu, kurumsal ve dış etkenlerin kurumlararası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanmasındaki rolü, kurumlararası koordinasyon ve işbirliğinin afet yönetimi safhaları (afet öncesi, esnası ve sonrası) üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma konuyla ilgili tanım ve kuramlar ile birlikte İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri çalışanlarından toplanan alan araştırması bilgilerini içermektedir. Araştırmanın tanım ve kuramsal kısmı kaynak taraması, alan araştırma kısmı ise anket yöntemi kullanılarak toplanan veriler ile oluşturulmuştur. Araştırma hipotezlerinden HMD, HKE ve HDE frekans analizi, HAÖ, HAE ve HAS regresyon analizi, HDÖ1 bağımsız örneklem t testi ve HDÖ2 tek yönlü anova kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak Türkiye' de afet yönetimi alanında görevli kurumlar arasında orta düzeyli koordinasyon ve işbirliğinin mevcut olduğu, kurumsal ve dış etkenlerin kurumlararası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanmasında yüksek düzeyde rol aldığı, kurumlararası koordinasyon ve işbirliği mevcut durumunun afet öncesi hazırlık, afet esnası müdahale ve afet sonrası iyileştirme faaliyetleri üzerinde etkili olduğu ayrıca afet yönetiminde görevli kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin mevcut olduğu görüşüne katılımın çalışanların eğitim durumu ve unvanlarına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey experienced many disasters in the past and today it is situated in a high disaster risk area in terms of disasters because of geological and climate structure. One of the problems about disaster management in Turkey is lack of cooperation and coordination. In this respect, in this study, it is tired to determine the effect of inter-agency cooperation and coordination on disaster management phases (pre-disaster, disaster and post-disaster phases), the role of corporate and external factors in the provision of inter-agency coordination and cooperation and the current state of cooperation and coordination between the institutions which directly in charge of disaster management in Turkey. The content of the study consists of definitions related to the subject and theories with the field study results that obtained from The Provincial Emergency and Disaster Directorates' workers. While definitions and theories sections was created by literature review, field research section was created by using survey method. With“Frequency Analysis”the research hypothesis HPS, HIF and HEF, with“Regression Analysis”HPD, HD and HPD, with“Independent-Samples Test”HDF1 and with“One-Way Anova”HDF2 were analysed. As a result, in Turkey, it is determined that there is inter-agency cooperation and coordination among the disaster management related institutions, corporate and external factors have a role in the provision of coordination and cooperation, the current state of inter-agency cooperation and coordination has an effect on predisaster, disaster and postdisaster phases, apart from these, in the participation of view that“there is inter-agency cooperation and coordination”is fond that there is statistically significant difference between educational background and title of workers.