Eskişehir il merkezindeki park ve bahçelerde bulunan ağaç ve çalıların polen morfolojisi
The pollen morphology of trees and bushes found in the center of Eskişehir's parks and gardens
- Tez No: 447007
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMÜHAN POTOĞLU ERKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Ağaçlar ve Çalılar, Polen morfolojisi, Eskişehir, Bushes and Trees, Pollen Morphology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 499
Özet
Eskişehir 'in park ve bahçelerinde bulunan ağaç ve çalıların polen morfolojilerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, 2013-2016 yıllarında toplanan Aceraceae, Anacardiaceae, Apocynaceae, Berberidaceae, Betulaceae, Bignoniaceae, Buddleiaceae, Caprifoliaceae, Cistaceae, Cornaceae, Cupressaceae, Ebenaceae, Elaeagnaceae, Fabaceae, Hippocastanaceae, Juglandaceae, Lamiaceae, Malvaceae, Moraceae, Myrtaceae, Nyctaginaceae, Oleaceae, Onagraceae, Philadelphaceae, Pinaceae, Platanaceae, Punicaceae, Rosaceae, Rutaceae, Salicaceae, Sapindaceae, Scrophulariaceae, Simaroubaceae, Solanaceae, Tamaricaceae, Taxaceae ve Tiliaceae familyalarına ait toplam 136 tür ve türaltı taksonun tanımlamaları yapılmış, fotoğrafları çekilmiştir. Çiçeklenme döneminde alınan anterlerden polenler ayıklanmış polen morfolojileri Wodehouse, Erdtman ve SEM yöntemleriyle tespit edilmiş, ışık ve taramalı elektron mikroskopları ile çalışılmış ve polenlerin şekilleri, büyüklükleri, apertür özellikleri, ayrıca skulptür ve strüktür özellikleri belirlenmiştir. Polenlerin ölçümleri 80i Nikon marka ışık mikroskobunda gerçekleştirilmiş ve fotoğrafları çekilmiştir. Ayrıca Jeol 5600 LV marka SEM cihazı ile de elektron fotoğrafları görüntülenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada Eskişehir'deki park ve bahçelerde bulunan ağaç ve çalılardan 136 tür ve türaltı taksonun polen morfolojisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study determine to pollen morphology of trees and shrubs which found in the center of Eskişehir's parks and gardens. Aceraceae, Anacardiaceae, Apocynaceae, Berberidaceae, Betulaceae, Bignoniaceae, Buddleiaceae, Caprifoliaceae, Cistaceae, Cornaceae, Cupressaceae, Ebenaceae, Elaeagnaceae, Fabaceae, Hippocastanaceae, Juglandaceae, Lamiaceae, Malvaceae, Moraceae, Myrtaceae, Nyctaginaceae, Oleaceae, Onagraceae, Philadelphaceae, Pinaceae, Platanaceae, Punicaceae, Rosaceae, Rutaceae, Salicaceae, Sapindaceae, Scrophulariaceae, Simaroubaceae, Solanaceae, Tamaricaceae, Taxaceae and Tiliaceae families were collected between 2013-2016 years from parks and gardens of Eskişehir. Total of 136 taxa photos were taken. Pollen morphology determined by Wodehouse, Erdtman ve SEM methods. In this study, it has been studied by light and scanning electron microscopes and shape of pollen size, aperture properties also sculpture and specified structural features. Pollens were measured and their photos were taken using 80i Nikon light photomicroscope. Moreover the device is also illustrated by SEM (Jeol 5600 LV) electron photographs. As a result, in this study 136 taxa pollen morphology of the bushes and trees which found in parks and gardens in Eskişehir has been demonstrated.