Açık kalp ameliyatı yapılan hastalarda, kardiyopulmoner bypass sırasında uygulanan aortik kros klemp süresinin karaciğer ve böbrek testlerinden alt, ast, bun ve kreatinin değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of alt, ast, bun and creatinine values from liver and kidney tests for aortic cross clamp time applied during cardiopulmonary bypass in patients undergoing open heart surgery
- Tez No: 447260
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cardiopulmonary bypass, Cross Clemp Duration, Creatinine, ALT, AST, BUN
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Koroner arter bypass greftleme cerrahisinde, kalp ve akciğerin işlevini görmesi için kullanılan Kardiyopulmoner bypasın (KPB) birçok sistemleri (koagulasyon, böbrek, kalp, akciğer vb) olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu olumsuz etkileri en aza indirebilmek için, KPB devrelerinin bileşenleri ile ilgili araştırmalar sürerken bir yandan da perfüzyon şeklinin nasıl olması gerektiği üzerine tartışma ve çalışmalar devam etmektedir. Araştırmamızda karaciğer fonksiyon ve böbrek fonksiyon testlerinin preoperatif ve postoperatif dönemde değerlendirilmesi hedeflenmiş, ayrıca kross klemp süresi 60 dakika altı ve 60 dakika üzeri olan hastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde karaciğer fonksiyon ve böbrek fonksiyon testleri üzerindeki etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi bölümünde açık kalp ameliyatı yapılan, KPB uygulanan ve KPB esnasında standart prime kullanılan 40 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif birinci günde alınmış kan örneklerine ait laboratuvar bulguları (ALT, AST, BUN ve kreatinin) ve aortik kross klemp süresine ait bulgular arşiv kayıtlarından retrospektif olarak incelenmiş ve kaydedilmiştir. Araştırmamızda postoperatif dönemde kreatinin ve AST düzeylerinde yükselme saptanmış, ALT düzeyinde ise azalma belirlenmiştir. Ayrıca kross klemp süresi 60 dk altı ve 60 dk üzeri olan hastalarda AST düzeyi postoperatif dönemde yükseliş gösterirken, bu artışın hem tüm popülasyonda hemde kross klemp süresi 60 dk altı ve 60 dk üzeri olan hastalarda kross klemp süresinin artması ile ilişkili bulunmuştur. Araştırmamızda kreatinin, BUN ve ALT düzeyleri kross klemp süresi ile ilişkili bulunmamakla birlikte postoperatif AST düzeylerinin kross klemp süresi ile anlamlı artış gösterdiği, bu nedenle hem karaciğer hemde böbrek fonksiyonlarının göstergesi olan AST düzeylerinin artan kross klemp süresinden etkilendiğini ve bir hasar göstergesi olarak değerlendirilebileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Kelime: Kardiyopulmoner Bypass, Kross Klemp Süresi, Kreatinin, ALT, AST, BUN
Özet (Çeviri)
In coronary artery bypass grafting surgery, Cardiopulmonary bypass (CPB) used for proper functioning of the heart and lungs is known to negatively affect many systems (coagulation, kidney, heart, lungs etc.). To minimize these negative effects, while studies on components of CPB circuits are ongoing, discussions and research also continue about the proper pattern of perfusion. Our study aims for evaluating liver function and kidney function tests in preoperative and postoperative periods and demonstrating the effects on liver function and kidney function tests in preoperative and postoperative periods in patients with a cross clamp time shorter and longer than 60 minutes. Our study included 40 patients who underwent open heart surgery in the department of Cardiovascular Surgery in Anadolu Health Center Hospital, for whom CPB was applied and standard prime was used during CPB. Patients's demographics, laboratory findings from blood samples taken on the first preoperative and postoperative days (ALT, AST, BUN and creatinine) and findings about the aortic cross clamp time were retrospectively examined and recorded. Our study determined increased levels of creatinine and AST and reduced levels of ALT in the postoperative period. Moreover, in patients with a cross clamp time shorter and longer than 60 minutes, while AST level increased in the postoperative period, this increase was found to be associated with increased cross clamp time in both the entire population and patients with a cross clamp time shorter and longer than 60 minutes. While creatinine, BUN and ALT levels are not associated with the cross clamp time, postoperative AST levels significantly increased with the cross clamp time in our study, therefore we believe AST levels which are indicators of both liver and kidney functions were affected by the increased cross clamp time and can be evaluated as an indication of damage.