İntrakranyal tümör cerrahisi sırasında kafa içi basıncını düşürmek için kullanılan farklı hipertonik sıvıların etkinliğinin değerlendirilmesi: Prospektif randomize tek kör çalışma
Comparision of hypertoni̇c solutions that are used to decrease intracranial pressure duri̇ng intracranial tumour surgery
  1. Tez No: 447267
  2. Yazar: AYLİN TETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKAN AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakranyal tümör cerrahisi, hipertonik salin, mannitol, intrakranyal basınç, nöroanestezi, Intracranial tumour surgery, hypertonic saline, mannitol, intracranial pressure, neuroanesthesia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: İntrakranyal girişimler sırasında intrakranyal basıncın düşürülmesi hastanın oluşabilecek nörolojik hasarının daha az olmasını ve ameliyatın daha rahat yapılabilmesini sağlar. Çalışmamızda bu amaçla kullanılan hipertonik sıvılar olan %3 NaCl ve %20 Mannitol'ün etkinliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Akademik Etik Kurul onayı alındıktan sonra supratentoryal tümör cerrahisi geçirecek hastalar, randomize olarak % 20 Mannitol (Grup M) ve %3 NaCl alan hastalar (Grup HS) olarak ikiye ayrıldı. Hastalar hemodinamik olarak ve anestezi derinliği açısından monitorize edilerek standardizasyon sağlandı. Grup M'deki hastalara peroperatif süreçte intrakranyal basıncı düşürmek amacıyla 1gr/kg mannitol infüzyonu yapılırken Grup HS'deki hastalara aynı amaçla 5ml/kg HS infüzyonu yapıldı. İntrakranyal basınç ölçümü intraparankimal yerleştirilen katater ile yapıldı. Değerlendirilme süresi boyunca ICP değerleri,kan gazı sonuçları ve hemodinamik bulgular farklı zamanlarda kaydedildi. Sonuçlar T test, ki-kare testi ve Mann-Whitney-U kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini dolduran 48 hasta çalışmaya alındı. Bunlardan Grup M 20, Grup HS 19 olmak üzere, 39 hasta çalışmayı tamamladı. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada her iki grupta da intrakranyal basıncın anlamlı düzeyde azaldığı; ancak hipertonik salinin mannitole göre daha belirgin bir düşüşe yol açtığı görüldü. GrupM : 30.3 (12.5- 38.4) %, Grup HS: 38.4 (11.1- 47.3) %. Hastaların hemodinamik olarak benzer şekilde stabil seyretmelerine rağmen hipertonik salin kullanılan hastalarda volüm durumunun mannitol grubuna göre daha yüksek olduğu gözlendi. Mannitol grubundaki hastalarda laktat seviyelerinin artma eğiliminde olduğu görüldü. Sonuç: Hipertonik salin tedavisinin intrakranyal tümör cerrahisi sırasında intrakranyal basıncı düşürmek için mannitolden daha iyi bir seçenek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: During intracranial surgeries decreasing the patient's intracranial pressure leads to less neurological damage and creates a more comfortable surgical area. The purpose of our study was to compare 3% hypertonic saline and 20% mannitol which are hypertonic solutions that are used for his purpose. Methods: After obtaining the approval of the Academic Ethics Committee, patients scheduled to undergo supratentorial tumour surgery were allocated into two randomized groups as 20 % mannitol ( Group M ) and 3% hypertonic saline ( Group HS). Hemodynamic variables and anesthetic depth were recorded for each patient for standardization. Patients in group M were given 1 gr/kg mannitol at the peroperatif period to minimize intracranial pressure whereas patients in group HS were given 5 ml/kg HS for the same purpose. Intracranial pressure was measured by a intraparenchymally placed catheter. During the observation, ICP values, blood gas results and hemodynamic measurements were recorded at multipl times. The data was compared with T test, chi-squared test and Mann-Whitney-U test. Results: Forty eight patients matching the inclusion criterias were included to the study. Thirty nine patients as 20 patients in Group M and 19 patients in Group HS completed the study. Comparisons between the groups show that both of hypertonic saline and mannitol causes a significant decrease in intracranial pressure but hypertonic saline causes a greater decrease. Group M: 30.3 (12.5- 38.4) %, Group HS: 38.4 (11.1-47.3)%.Patients were hemodynamicaly stabil in both of the groups but patients in Group M were hypovolemic compared to patients in Group HS. Lactat values in patients in Group M were in a upward movement. Conclusion: Our results suggest that hypertonic saline treatment is a better option than mannitol treatment to minimize intracranial pressure during intracranial tumour surgery.