Yirmidört aydan küçük, miadında doğan bebeği olan anne ve babaların bebek beslenmesi konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitude and behavior of parents having term infants younger than twenty four months old about baby feedi̇ng
  1. Tez No: 447282
  2. Yazar: SEZEN GÜLÜMSER ŞİŞKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜLBİN GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, tamamlayıcı beslenme, bilgi ve tutum, Breast milk, breastfeeding, complementary feeding, knowledge and attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışma 0-24 aylık, miadında doğan sağlıklı bebekleri olan anne ve babaların bebek beslenmesi konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Polikliniği'nde yapılan kesitsel tipteki çalışmamızın evrenini; 29.08.2015- 13.01.2016 tarihleri arasında başvuran 0-24 ay, miadında doğan sağlıklı 424 bebek ve ebeveynleri oluşturmuş olup 374 bebeğe (%88) ulaşılmıştır. Bebek beslenmesi konusundaki bilgi, tutum ve davranışları belirlemek amacıyla hazırlanan anket formları ebeveynlerle yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Bulgular: Çalışmaya dahil olan katılımcıların cevapladığı 374 anket çalışmaya alındı. Bebeklerin yaşlarının ortanca değeri 9 ay (aralık:0,3-24 ay)olup bebeklerden 6 ay ve üzeri yaşta olanların, sadece anne sütü aldığı sürelerinin ortanca değeri 5 ay (aralık:0,3-9 ay)olarak saptandı. Bu bebeklerin % 44'ünün ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslendiği tespit edildi. Çalışmadaki bebeklerin % 60'ı ek besin almaktaydı. Bu bebeklerin % 56'sı tamamlayıcı beslenmeye 6. ayda başlamıştı. Ek besine başlama yaşlarının ortanca değeri 6 ay (aralık: 2-12 ay) olarak saptandı. Sosyodemografik özelliklerin anne sütü ile beslenme süresine etkisinin olmadığı tespit edildi. Emzik kullanmayan bebeklerin, tek başına anne sütü alma ve toplam anne sütü alma süreleri anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Bebeğine hazır mama veren ebeveynlerin % 49'u sağlık çalışanlarının önerisinden etkilenmişti. Ebeveynlerin % 7'si bebek maması tanıtımı ile karşılaştığını belirtti. Sonuç: Ebeveynlerin anne sütü ve emzirmenin yararları konusunda bilgilerinin yetersiz olmadığı fakat emzirme ve tamamlayıcı beslenme konusundaki uygulamalarda desteğe ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir. Erken dönemden başlanarak ve düzenli aralıklarla, sağlık çalışanları tarafından annelere anne sütü ile beslenme konusunda destek verilmesi oldukça önemlidir. Ülkemizde tüm annelerin bebeklerini anne sütü ile emzirmesinin desteklenmesi ve emzirme sorunlarının giderilmesi için çok ciddi stratejilere gereksinim vardır. Tüm çocukların ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenebilmesi için etkin adımlar atılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess the knowledge, attitude and behavior of parents having healthy term infant younger than twenty four months about baby feeding. Materials and Methods: The sample size of this cross-sectional study consisted of 424 parents and their healthy term children younger than twenty-four months old admitted to Istanbul Medical Faculty Department of Pediatrics, Social Pediatrics Outpatient Clinic between the date of 29 August 2015 and 13 January 2016. Only 374 (88%) parents were eligible for study. The questionnaires related to knowledge, attitude and behavior of parents towards baby feeding were performed during the interview session. Results: Three hundred seventy four filled questionnaires were registered to the study. The median age was 9 months. The mean duration for only breastfeeding was 5 months for babies older than six months. Forty four percent of babies were exclusively breastfed during their first six months of life. Sixty percent of babies received supplemental formula. More than half of the babies (56%) started complementary feeding at age of six months. There were no effects of sociodemographic characteristics on exclusive breastfeeding duration, total breastfeeding duration and starting time of supplemental formula. The exclusive breastfeeding duration and total breastfeeding duration were significantly higher in babies not using pacifiers. Healthcare professionals influenced nearly half of the parents in favor of giving supplemental formula to their babies. Only 7% of parents declared that they encountered a baby formula advertisement. Conclusion: In this study, we can conclude that parents were well informed about benefits of breast milk and breastfeeding. However, they need support in breastfeeding and practice in complementary feeding. It is very crucial that health care professionals should support mothers regularly about breastfeeding from early period. Our country necessitates serious strategies to overcome the problems about breastfeeding and to support the mother. The active steps for exclusive breastfeeding during the first six months of life is very important.