Spinal anestezi uygulanan hastalarda bulantı kusma nedeniyle kullandığımız ondansetronun titreme ve hemodinami üzerine etkisi
The effects of İ.V. ondansetron which was given to the patients who had nausea and vomitting, on shivering (primary objective) and hemodinamic changes
- Tez No: 447281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER AYŞEN YAVRU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, ondansetron, titreme, Spinal anesthesia, ondansetron, shivering
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Biz çalışmamızda bulantı kusması olan hastaların tedavisinde kullandığımız i.v. ondansetronun; birincil amaç olarak titreme üzerine etkilerini, ikincil amaç olarak da hemodinamik değişiklikler ve bromage (spinal anestezide motor blok seviyesi) üzerine etkilerini kayıt altına aldık. Çalışmamıza Aralık 2014 – Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşen, batın açılmaması nedeniyle ısı kaybının birbirine benzer olduğu varis, inguinal herni, testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE), varikosel, orşiektomi gibi operasyonlar ve anestezi yöntemi olarak spinal anestezi uygulanmış American Society of Anesthesiologists (ASA) I-II risk grubu 18-70 yaş arası toplam 99 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hasta grupları içinde bulantı kusma yaşanan ve tedavi amaçlı i.v. ondansetron kullandığımız hastalar çalışma grubumuz (Grup 2) olarak değerlendirmeye alındı. Bulantı kusma yaşanmayan, bu nedenle ondansetron kullanım ihtiyacı olmayan hastalarımız kontrol grubu (Grup 1) olarak değerlendirmeye alındı. Çalışma dışı bırakma kriterleri; gebelik, ASAIII-IV risk grubu, lokal anestezi ve ondansetron alerjisi, ısı kaybını arttırabileceği için batın açılması durumu, operasyon süresinin bir saatten kısa-üç saatten uzun sürmesi, yeterli motor veya duysal blok sağlanamayıp genel anesteziye geçilmesi olarak belirlendi. Olguların ameliyat odasına alınmasını takiben monitorize edilerek sistolik arter basıncı (SAP), diastolik arter basıncı (DAP), ortalama arter basıncı (MAP), kalp tepe atımı (KTA) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO2) değerleri kayıt edildi. 18G periferik ven kanülü ile venöz yol açılması sonrasında 37 C %0,9 NaCL infüzyonu başlandı. Ameliyathane ısısının 20±2 dereceler arasında olması sağlandı. Oturur pozisyonda antisepsi kurallarına uyularak cildin temizlenip örtülmesinden sonra 22G kalem uçlu spinal iğne ile L3-L4 / L4-L5 spinal aralıktan hastalara 3 ml %5 hiperbarik bupivakain kullanılarak yapılmış olan spinal anestezinin ardından olgular sırtüstü uygun pozisyona alındı. Olguların sensoriyal blok seviyesi“pin-prick”yöntemi ile en yüksek duysal blok seviyesi 5-20 dk arası dermatomlara göre kaydedildi. Bulantı ve/veya kusma yaşanan olgulara medikal tedavi olarak 8 mg i.v. ondansetron uygulandı. Hastaların operasyon süresince MAP, SAP, DAP, KTA,SpO2, titreme, bulantı, kusma ve vucüt ısısı değerleri kaydedildi.KTA değerinde dakikada 50 vurunun altına düşme olduğunda 0.5 mg atropin i.v. olarak uygulanması, MAP değerinin 65 mmHg altında olması veya bazal değere göre %20'lik düşüş olması durumunda hastaya 10 mg efedrin uygulanması planlandı. Operasyon bitiminde postoperatif uyanma odasında (PACU) takiplerine devam edilen hastaların MAP, SAP, DAP, KTA,SpO2, titreme, bulantı, kusma, vucüt ısısı ve bromage seviyeleri takip altına alındı.Çaışmamız sonucunda, ondansetron kullanımının hastaların operasyon sırasında ve sonrasındaki takiplerinde SAP, DAP, MAP ve KTA değerleri üzerinde anlamlı değişikliklere yol açmadığı sonucuna ulaştık. Ondansetron kullanılan ve kullanılmayan iki grup arasında titreme gelişmesi açısından anlamlı bir fark saptamadık, fakat gelişen titreme derecesinin ondanetron kullanılan grupta daha düşük olduğuna dair anlamlı sonuçlara ulaştık. Ondansetron kullanılan grupta PACU takipleri sırasında spinal anesteziye bağlı gelişen motor blok seviyesinde (bromage) düşüşün daha hızlı olduğuna dair istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaştık.
Özet (Çeviri)
In the study, we recorded the effects of i.v. ondansetron which was given to the patients who had nausea and vomitting, on shivering (primary objective) and hemodinamic changes and motor block (Bromage) level (secondary objectives). Ninety-nine (99) ASA I-II patients aged between 18-70 were included to the study. The study period was from December 2014 to December 2015. The patients who underwent varicotomy, ingunial hernia, testicular sperm extraction (TESE), varicocele and orchiectomy and were applied spinal anesthesia were included . The patients who were given ondansetron for the treatment of nausea and vomiting were taken to Group 2 and those patients who did not experienced nause a and vomiting and given no ondansetron were taken to Group 1 as the control group. Exclusion criterias were conducted due to the insufficient motor or sensory block are as below: Pregnancy, ASA III-IV-risk group, local anesthesia and ondansetron allergies, the period of operation lasting less than 1 hour and more than 3 hours and patients with unsuccesful spinal anesthesia (insufficient motor or sensorial block). In the operating room, the patients were monitorized and the systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), heart rate (HR) and peripheral oxygen saturation (SpO2) values were recorded. An infusion of 0,9% NaCL heated to 37 ºC infusion was initiated after achieveing a venous access with an 18G peripheral cannula. Operating room temperature was kept between 20 ± 2 ºC. Obeying the rule of antisepsis, in a sitting position the skin was cleaned and covered. After that using the 22G pencil point spinal needle, 3 ml 5% of hyperbaric bupivacaine was applied to the spinal range of L3-L4 / L4-L5 of the patients. Following that procedure the patients were brought to appropriate position on their back. According to the dermatomes between 5-20 minutes, the highest sensory block level was recorded by the method of“pinprick”. As a medical treatment 8 mg i.v. ondansetron was adminstered intraveneously to the patients who experienced nausea and vomitting MAP, SAP, DAP, HR, SpO2, shivering, nausea, vomitting and body temperature were recorded to the operation period of the patients. When less than 50 beats observed on the basis of HR value, 0.5 mg i.v. atropine was adminstered and at the same time having the value of MAP under 65 mmHg or up to the basal value in the case of 20% decrease, 10 mg of ephedrine was planned to inject to the patient. In the postoperative recovery room (PACU) MAP, SAP, DAP, HR, SpO2, shivering, nausea, vomitting, body temperature and bromage levels of the patients who were observed before were taken into follow up file at the end of the operation peroid. In our study, we have reached to a conclusion that in intraoperative and after the operation follow ups, the use of ondansetron had no significant changes on the values of SAP, DAP, MAP and HR. We did not observe a significant difference on the basis of shivering improvement in between of these two groups which ondansetron were adminstered and which were not. But we were able to reach the result of having lower shivering degree on the group which were adminstered ondasetron i.v. We achieved significant statistical results such as faster declining in the area of the motor block level due to the spinal anesthesia, in the ondansetron used group during the PACU follow-ups.