Dönüştürücü büyüme faktörü-beta 1(TGF-β1) ve e-kaderin gen polimorfizminin dış gebelik ile ilişkisi
The association between transforming growth factor beta-1(TGF-β1) and e-cadherin polymorphisms and ectopic pregnancy
  1. Tez No: 447296
  2. Yazar: NURİDA AGHAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BENİAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dış gebelik, gen polimorfizmleri, TGF-β1 ve E-Kaderin, Ectopic pregnancy, gene polymorphisms, TGF-β1 and E-Cadherin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda Dönüştürücü Büyüme Faktörü beta1 (TGF-β1) 29T/C ve E-Kaderin -160 C/A gen polimorfizminin dış gebelik ile olası ilişkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu araştırma bir vaka-kontrol çalışmasıdır. Dış gebelik öyküsü olan 95 vakadan oluşturulmuş çalışma grubu ile en az iki doğum yapmış, postmenopozal ve dış gebelik hikayesi olmayan 97 vakadan oluşturulmuş kontrol grubu karşılaştırılmıştır. EDTA'lı tüplere alınan periferik kandaki lökositlerinden DNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen DNA örneklerinde, E-Kaderin ve TGF-β1 genlerindeki polimorfizmleri saptanabilmesi için spesifik primerler kullanılarak istenilen gen bölgeleri PCR ile çoğaltılmış ve RFLP yöntemiyle varyasyon tespiti yapılmıştır. Hasta ve kontrol gruplarındaki genotip ve allel dağılımları belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalişmada TGF-β1 29T/C ve E-Kaderin -160 C/A gen polimorfizmlerinin istatistiksel analizleri yapılmış olup dış gebelik gelişiminde risk oluşturup oluşturmadıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulguların istatistiksel değerlendirmesinde“Ki-Kare testi”kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve P değeri 0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: TGF-β1 29T/C ve E-Kaderin -160 C/A gen polimorfizmleri ile dış gebelik arasında (P =0,289 ve P=0.572 sırasıyla) istatiksel anlamlı bir ilşki saptanmamıştır. Çalışma ve kontrol grubu arasında TGF-β1 29T/C ve E-Kaderin -160 C/A allel dağılımı farklılığı tespit edilmemiştir (P=0,480 ve P=0,651 sırasıyla). Sonuç: TGF-β1 29T/C ve E-Kaderin -160 C/A polimorfizmleri ile dış gebelikler arasında ilişki yoktur. Bu çalışma TGF-β1 ve E-Kaderin gen polimorfizmleri ile dış gebelik etyolojisi arasındaki ilişkiyi araştıran ilk araştırmadır. Dış gebelik için birçok risk faktörü tanımlanmış olmasına rağmen bunların dış gebelik etyolojisindeki rolleri kesin değildir. Bu açıdan genetik nedenlerin araştırılması orijinal yaklaşımdır. Bu sonuçtan yola çıkarak vaka sayılarının artırılması, benzer sitokinlerin eşzamanlı çalışılması ve karşılaştırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Dış gebeliklerin etyolojisini araştıran testlerin arasında zaman içerisinde genetik testler de yer alabilecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aims of this study were to determine the association between Transforming Growth Factor beta-1 (TGF-β1) 29 T/C and E-Cadherin -160C/A polymorphisms and ectopic pregnancy. Materials and method: This is a case–control study wherein 95 women with a history of ectopic pregnancy were compared to 97 postmenopausal controls with at least two pregnancies and no history of ectopic pregnancy for the genotyping of TGF-β1 29 T/C and E-Cadherin -160C/A polymorphisms. All blood samples were collected by peripheral venous puncture in EDTA tubes. DNA was extracted from peripheral blood leukocytes. Genotyping of TGF-β1 29 T/C and E-Cadherin -160C/A polymorphisms was performed by PCR using specific primers, followed by endonuclease digestion. The differences in genotype and allele frequencies between the cases and normal controls were compared. Our intention was to fınd out the functional polymorphism of the TGF-β1 and E-Cadherin genes may influence the risk of ectopic pregnancy. The differences in TGF-β1 and E-Cadherin genotype and allele frequencies between the cases and normal controls were compared using the Chi-Square test. Statistical significance was accepted at P ≤ 0.05. Statistical analysis was performed using the SPSS program. Results: The TGF-β1 29 T/C and E-Cadherin -160C/A polymorphisms were not associated with ectopic pregnancy (P =0,289 and P=0.572 respectively ). There are no diffrences in allele frequencies of TGF-β1 29 T/C and E-Cadherin -160C/A between cases in the study and the controls group (P=0,480 and P=0,651 respectively). Conclusion: There was no statistical significant association between ectopic pregnancy and TGF-β1 29 T/C and E-Cadherin -160C/A polymorphisms. This is the first report to study the association of the TGF-β1 and E-Cadherin gene polymorphisms with ectopic pregnancy. In spite of the fact that several risk factors are associated with ectopic pregnancy, up to now, it has been unclear if they are related to etiology. Therefore, the investigation of a genetic cause is an original aspect. Based on this result, increasing the number of cases and additional similar studies should be conducted to complete this research.