Şizofreni hastalarında intihar davranışı ile dürtüsellik ve agresyonun ilişkisi
The relationship between suicidal behavior and impulsivity and aggression in schizophrenia patients
  1. Tez No: 447333
  2. Yazar: EMİNE EDA KAYAPINAR AYLAK
  3. Danışmanlar: UZMAN EMRE ÇIRAKOĞLU, UZMAN NESRİN BUKET TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İntihar, Dürtüsellik, Agresyon, Schizophrenia, Suicide, Impulsivity, Aggression
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
AMAÇ: Şizofrenide yüksek oranlarda görülen intiharın azaltılması, intihar için yordayıcı risk faktörlerinin anlaşılmasıyla mümkün olabilir. Çalışmamızda; halen/geçmişte intihar girişimi olan ve olmayan şizofreni hastalarının sosyodemografik ve klinik özellikleri açısından karşılaştırılması, dürtüsellik, agresyon ve intihar arasındaki ilişkinin araştırılması ve şizofrenide intihar için yordayıcı risk faktörlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza; Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi edilen, 18-65 yaş arasındaki, DSM IV-TR kriterlerine göre şizofreni tanısı almış, halen depresif epizodda olmayan, akut psikotik alevlenme döneminde yatışı yapılmış ancak klinik düzelme gösteren, taburculuk dönemine yakın olarak değerlendirilen, 50 erkek ve 50 kadın olmak üzere toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamızda hastalar; Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Buss-Perry Agresyon Ölçeği, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, İntihar Niyeti Ölçeği ve İntihar Düşüncesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: İntihar girişimi öyküsü olan hastalarda; çocukluk çağı travması, ailede intihar girişimi, geçmiş diğer psikiyatrik hastalık ve post-psikotik depresyon öyküsünün, ortalama yatış sayısının, rezidüel semptomlu epizodik gidişin, çoklu ilaç kullanımının ve intihar düşüncelerinin daha fazla; depresyon, umutsuzluk, içgörü, dürtüsellik ve agresyon düzeylerinin daha yüksek; hastalık başlangıç ve ilk tedavi yaşının daha erken olduğu bulunmuştur. Dürtüsellik ve agresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkili olduğu saptanmıştır. İntihar girişimlerinin genelde plansız ve vahşi nitelikte olduğu görülmüştür. Diğer değişkenler sabit kaldığında Buss-Perry toplam puanının 1 birim artmasının intihar girişimi ihtimalini 1.31 kat arttırdığı ve Buss-Perry toplam puanı 63 olan birisinin intihar girişimi öyküsü olmasının ihtimalinin %6 olduğunu saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızda; çocukluk çağı travması, ailede intihar girişimi, geçmiş diğer psikiyatrik hastalık ve post-psikotik depresyon öyküsü, intihar düşünceleri, depresyon, umutsuzluk, yüksek içgörü, erken hastalık başlangıç ve tedavi yaşı, sık hastane yatışı, çoklu ilaç kullanımı, rezidüel semptomlu epizodik gidiş ve yüksek dürtüsellik ve agresyon düzeyleri şizofrenide intihar için risk faktörü olarak bulunmuştur. Şizofreni hastalarının, intihar riski açısından bu faktörler ışığında değerlendirilmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: Reducing the high rates of suicide in schizophrenia is possible with understanding of the predictive risk factors for suicide. The aim of this study was to compare schizophrenic patients with and without a past/current suicide attempt history in terms of sociodemographic and clinical features, to investigate the association between impulsivity, aggression and suicide and to determine the predictive risk factors for suicide in schizophrenia. METHOD: In this study; 50 male and 50 female, a total of 100 patients in 18-65 age range diagnosed with schizophrenia according to DSM IV-TR criteria, who were treated inpatiently in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital, who were still not in a depressive episode, were admitted to treatment inpatienly in an acute psychotic exacerbation but observed clinical improvement and assessed near discharge were included. In this study, the patients were assessed by Sociodemographic and Clinical Data Form, the Barratt Impulsiveness Scale, the Buss- Perry Aggression Scale, the Positive and Negative Syndrome Scale, the Calgary Depression Scale for Schizophrenia, the Beck Hopelessness Scale, the Suicide Intent Scale and the Scale for Suicide Ideation. RESULTS: In patients with suicide attempt history; childhood trauma history, family history of suicide attempt, past history of other psychiatric disorders, post-psychotic depression history, mean hospitalization number, episodic course with residual symptoms, use of combination therapy and suicidal thoughts were more frequent; levels of depression, hopelessness, insight, impulsivity and aggression were found to be higher; disease onset and first admission to treatment was earlier. A significant correlation between levels of aggression and impulsivity was found. Suicide attempts were often unplanned and were of a wild nature. It was observed that, when the other variables were constant; 1 point increasement of the Buss-Perry Aggression Scale total score increased the possibility of suicide attempt 1.31 times and the possibility of suicide attempt history of someone whose Buss-Perry Aggression Scale total score was 63 was %6. CONCLUSION: In our study; childhood trauma history, family history of suicide attempt, past history of other psychiatric disorders, history of post-psychotic depression, suicidal thoughts, depression, hopelessness, high insight, early disease onset and first admission to treatment, frequent hospitalization, use of combined pharmacological therapy, episodic course with residual symptoms and high impulsivity and aggression levels were found as risk factors for suicide in schizophrenia. We concluded that assessing schizophrenia patients for suicide risk in the light of these factors would be beneficial.