Diabetiklerde ürik asid klirensi ve TRP
Uric acid clearence and TRP in diabetics
- Tez No: 44735
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSREV HATEMİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, TRP, Uric acid clearence
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Diabetik hastalarda ürik asit klirens ve TRP değerlerini, bunların gruplar arası farklılıklarını araştırmak için planlanan bu çalışmaya 8 yeni tanı konmuş NIDDM, 19 takip altmda NIDDM, 10 takip altında İDDM ve 11 ketoasidoz nedeni ile yatırılıp izlenen hasta dahil edildi. Hastalarda ürik asit klirensi, TRP, GFR, kan ürik asit, glikoz, fosfat, HbAı.c ve glikozüri değerlerine bakıldı. Sonuç olarak yeni tanı konmuş NIDDM hastalarda ürik asit düzeylerinin kontrol ve IDDM hastalara göre hafif yüksek ve ürik asit klirensinin hafif düşük olduğu buna karşılık insulopeni açısından en anlamlı olan ketoasidoz iyileşme grubunda bütün gruplara göre anlamlı hipoürisemi ve artmış ürik asit klirensi tespit ettik. TRP ile diabet arasında bağlantı gösteremedik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In patients with diabetes mellitus, to investigate uric acid clearence and tubuler reabsorbtion of phosphate (TRP) and to evaluate difference between grups this study was performed. In this study, 8 new NIDDM, 19 old NIDDM 10 old IDDM and 11 ketoacidotic patients evaluated with uric acid clearence, TRP, glomerüler filtration rate serum uric acid, serum glucose, serum phosphate, HbAi.c and glucosuria. In result; the patients with new onset NIDDM showed slightly evelated serum uric acid level and slightly decreased uric acid clearence compared with control and IDDM patients. In contrast; in ketoacidotic patients with associated insulinopenia showed significant hipoüricemia and elevated uric acid clearence compared with other grups. There is no corelation between TRP and diabetes mellitus